UEFA zabranila nastup ruskim klubovima i u narednoj sezoni

Nijedan ruski klub neće učestvovati u sezoni klupskih takmičenja 2022/23 koja počinje u julu, odnosno Ligi prvaka, Ligi Evrope ili Konferencijskoj ligi, potvrdila je UEFA.

Osim što je diskvalifikovala Rusiju s Evropskog prvenstva za nogometašice, UEFA je uklonila Rusiju i iz kvalifikacija za svjetsko prvenstvo koje počinju sljedeće godine (EPA)

Ruski nogometni klubovi neće igrati u evropskim natjecanjima sljedeću sezonu, pa ni u unosnoj Ligi prvaka, objavila je UEFA.

Evropska nogometna asocijacija je također odlučila zamijeniti Rusiju Portugalom na ženskom Evropskom prvenstvu koje se od 6. do 31. jula održava u Engleskoj, prenosi Hina.

“Nijedan ruski klub neće sudjelovati u UEFA-inoj sezoni klupskih natjecanja 2022/23 koja počinje u julu, odnosno Ligi prvaka, Ligi Evrope ili Konferencijskoj ligi”, stoji u saopštenju UEFA-e u kojem se navodi popis mjera poduzetih protiv Rusije nakon invazije na Ukrajinu.

Rusija uklonjena iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo

Osim što je diskvalifikovala Rusiju s Evropskog prvenstva za nogometašice, UEFA je uklonila Rusiju i iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje počinju sljedeće godine.

UEFA je također zabranila Rusiji da se kandiduje za Evropsko prvenstvo za nogometaše 2028. i 2032. godine, a ruskim klubovima neće biti dopušteno sudjelovanje u evropskim natjecanjima sljedeće sezone.

Izvor: Agencije