Nogometnu pravdu u Kataru će dijeliti i sutkinje

Ukupno je za Svjetsko prvenstvo u Kataru izabrano 36 glavnih, 69 linijskih i 24 sudije koji će utakmice pratiti iz VAR sobe.

Francuskinja Stephanie Frappart bit će jedna od glavnih sutkinja na Svjetskom prvenstvu u Kataru (EPA)

Međunarodni nogometni savez (FIFA) objavio je kako će među sudijama ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Kataru, koje će biti održano od 21. novembra do 18. decembra, suditi i tri glavne te tri linijske sutkinje.

Bit će to prvi put da će žene suditi na svjetskom prvenstvu za muškarce, javlja Reuters.

Čast da budu glavne sutkinje na najvećoj svjetskoj nogometnoj smotri imat će Francuskinja Stephanie Frappart, Ruanđanka Salima Mukansanga i Japanka Yoshimi Yamashita, dok će linijske sutkinje biti Brazilka Neuza Back, Meksikanka Karen Diaz Medina i Amerikanka Kathryn Nesbitt.

‘Sutkinje su zaslužile svoje mjesto’

“Ovime se dovršava proces koji smo počeli prije nekoliko godina uvođenjem sutkinja na utakmice muškaraca, prvo juniora, a zatim i seniora. Sve one su zaslužile svoje mjesto na Svjetskom prvenstvu jer stalno sude na visokom nivou.

Kao i uvijek, naš izbor sudija se temelji prvenstveno na kvaliteti”, izjavio je Pierluigi Collina, predsjednik FIFA-ine sudačke komisije.

Ukupno je za Svjetsko prvenstvo u Kataru izabrano 36 glavnih sudija, 69 linijskih sudija i 24 sudija koji će utakmice pratiti iz VAR sobe.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada