Eintracht i Rangers igraju finale Lige Evrope, policija očekuje nerede

Šef španske policije upozorio je na potencijalne ‘ozbiljne probleme’ s obzirom da se u Sevilli očekuje oko 150.000 navijača škotskog i njemačkog kluba, iako im je prodano po 10.000 ulaznica.

Policiju zabrinjavašto je politička ideologija dviju navijačkih baza različita - Eintracht je s lijeve, a Rangers više s desne strane (EPA)

Stadion Ramon Sanchez-Pizjuan u Sevilli, dom četverostrukog pobjednika i najuspješnijeg kluba u 13 godina postojanja nogometne Europske lige, u srijedu će od 21:00 sat ugostiti ovogodišnje finale drugog po vrijednosti europskog klupskog nogometnog natjecanja. Za trofej i mjesto u Ligi prvaka borit će se njemački Eintracht i škotski Rangers.

Oba kluba već desetljećima čekaju na novi europski trofej. Kod Rangersa se to čekanje proteže na pola stoljeća, od 1972. godine, kad je klub iz Glasgowa u finalu tadašnjeg Kupa pobjednika kupova odigranom na Camp Nou u Barceloni pobijedio moskovski Dinamo rezultatom 3:2.

Eintrachtovi navijači novo slavlje u finalima europskih natjecanja čekaju od finala Kupa UEFA 1980. godine, kad su u dvije utakmice pobijedili Borussiju Moenchengladbach zahvaljujući većem broju golova u gostima (1:0, 2:3). Eintracht do novog finala nije došao sve do ove godine, a Rangers je poražen u finalu Kupa UEFA 2008. od ruskog Zenita (2:0).

Policija strahuje od ozbiljnih problema

No, za finale je spremno i više od 5.000 policajaca. Šef španjolske policije upozorio je na potencijalne „ozbiljne probleme“ s obzirom da se u Sevilli očekuje oko 150.000 navijača škotskog i njemačkog kluba.

„Previše ljudi i previše alkohola. Većina navijača došla je bez ulaznica, a to je recept koji bi mogao dovesti do ozbiljnih problema“, rekao je Juan Carlos Castro Estevez, glavni španjolski povjerenik za sigurnost građana na briefingu s visokim službenicima nacionalne policije.

Iako je upozorio da će policijska operacija biti jedan od „najtežih izazova koje su ikada imali“, dodao je kako je uvjeren da će susret proći bez većih problema.

Dodao je da ne postoji suparništvo između Glasgowa i Frankfurta, ali je zabrinjavajuće što je politička ideologija dviju navijačkih baza različita – Eintracht je s lijeve, a Rangers više s desne strane.

„Ekstremisti s obje strane mogli bi izazvati ozbiljne probleme“, dodao je.

Dobili 10.000 ulaznica, a došlo ih je 10 puta više

Oba kluba su dobila po 10.000 ulaznica, no u Sevilli se očekuje oko 100.000 Škota, te oko 50.000 Nijemaca. Grad je pripremio dvije navijačke zone za navijači koji će doputovati u grad bez ulaznica.

„Trudimo se sve napraviti kako treba i imamo dosta iskustva s ovakvim situacijama. Ugostit ćemo navijače koji puno piju, ali iskreno vjerujemo da imamo dovoljno pripremljenih jedinica za suzbijanje problema“, naveo je Estevez.

Prema procjenama ekonomskih stručnjaka Sevilla će od finalnog meča uprihoditi oko 50 miliona eura.

Pobjednika finalnog susreta, koji sudi Slovenac Slavko Vinčić, čeka Liga prvaka naredne sezone, a poraženog ili to takmičenje, ili Europska liga, ali kroz kvalifikacije.

Izvor: Agencije