Crna Gora bi na Eurobasketu mogla zamijeniti Rusiju

Od svih sportskih organizacija u Evropi, Rusiju iz takmičenja nije izbacila još samo FIBA, ali se očekuje da će evropski ogranak svjetske kuće košarke to učiniti na predstojećem kongresu u Vilniusu.

Ukoliko Crna Gora zauzme mjesto Rusije na Eurobasketu, igrat će u grupi A sa Španijom, Turskom, Belgijom, Bugarskom i Gruzijom (EPA)

Skupština FIBA bi trebala narednog vikenda suspendirati Rusiju sa Europskog prvenstva u košarci, koje će se u septembru održati u Gruziji, Italiji, Češkoj i Njemačkoj, a njeno mjesto zauzet će Crna Gora Gora, objavile su podgoričke Vijesti.

Taj list piše, pozivajući se na izvore iz FIBA-e, da je Takmičarska komisija FIBA Europe predložila da se Rusija, zbog agresije na Ukrajinu i sankcija koje su uslijedile, isključi iz svih takmičenja, a da crnogorska reprezentacija zauzme njeno mjesto.

Od svih najvećih sportskih organizacija u Europi, Rusiju iz svojih takmičenja nije izbacila još samo FIBA, ali će i europski ogranak svjetske kuće košarke to uraditi na predstojećem kongresu u Vilniusu, prenosi Hina.

Ako budu pozvani, Crnogorci putuju u Tbilisi

Vijesti podsjećaju na pravila koje ima FIBA, a prema kojima u slučaju da neka reprezentacija ne može nastupiti na prvenstvu, njeno mjesto zauzima ekipa koja je imala najbolji učinak, a nije se kvalificirala. To je u kvalifikacijama bila Crna Gora koja je jedina sa tri pobjede ostala “ispod crte”.

Ukoliko Crna Gora zaista zauzme mjesto Rusije na Eurobasketu, igrat će u grupi A u gruzijskom Tbilisiju. Pored domaćina suparnici će joj biti i Španija, Turska, Belgija i Bugarska.

Od reprezentacija iz regije, na Eurobasket su se plasirale Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija i Srbija.

Izvor: Agencije