Messi najplaćeniji sportista na svijetu

Lionel Messi je zaradio 130 miliona dolara prije oporezivanja, od čega se 75 miliona odnosi na plaću dok je od raznih sponzorstava zaradio preostalih 55 miliona dolara.

Messi trenutno igra u dresu Paris Saint-Germaina (EPA)

Nogometaš Paris Saint-Germaina Lionel Messi je najplaćeniji sportaš na svijetu u posljednjih godinu dana, objavio je magazin Forbes. Messi je zaradio 130 miliona dolara prije oporezivanja, od čega se 75 miliona odnosi na plaću dok je od raznih sponzorstava zaradio preostalih 55 miliona dolara, prenosi Hina.

Na drugom mjestu je LeBron James, košarkaš Los Angeles Lakersa, čiji su prihodi 121,2 miliona dolara, ali većina, odnosno 80 miliona dolazi od izvansportskih aktivnosti.

Cristiano Ronaldo je treći po zaradi sa 115 miliona dolara. Plaća mu je 60 miliona, a od sponzora zaradi još 55 miliona dolara. Još jedan nogometaš je visoko na listi – na četvrtom mjestu je Brazilac Neymar, kojemu su ukupni prihodi 95 miliona dolara, a 70 miliona otpada na plaću.

Federer zaradio ‘samo’ 700.000 dolara na terenu

Uz LeBrona Jamesa još tri NBA košarkaša su na listi 10 najplaćenijih sportaša. To su Stephen Curry (92,8 miliona dolara ukupno), Kevin Durant (92,1 milion) i Giannis Antetokounmpo (80,9 miliona).

Sedmerostruki osvajač Super Bowla Tom Brady je na devetom mjestu (83,9 miliona).

Posebnu pažnju privlači Roger Federer, koji je na sedmom mjestu, a od teniskih nagrada je zaradio samo 700.000 dolara. No, prvak je po zaradi izvan teniskih terena, sa 90 miliona dolara prihoda.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada