Igrači traže da se ukinu bodovi za Wimbledon zbog zabrane Rusima i Bjelorusima

Odluka čelnika najvećeg svjetskog turnira o zabrani nastupa ruskim i bjeloruskim teniserkama i teniserima naišla je na oštre osude u teniskom svijetu, jer smatraju da svi imaju jednako pravo učešća.

Bez ATP bodova, Wimbledon bi postao vrlo bogata teniska egzibicija, s nagradnim fondom od 35 miliona funti, što nije zanemarivo (EPA)

Najbolji svjetski teniseri traže od svog udruženja ATP da ukine bodove za ovogodišnje izdanje turnira u Wimbledonu, nakon što su prošli mjesec čelnici All England Cluba odlučili zabraniti nastup ruskim i bjeloruskim igračima zbog invazije Rusije na Ukrajinu, objavili su britanski mediji.

Takva odluka bi mogla biti donesena u naredna 24 sata, a za to je potrebna natpolovična većina glasova Upravnog odbora ATP-ja koji čine trojica igračkih predstavnika te trojica predstavnika turnira. U slučaju da su glasovi podijeljeni, odlučuje glas predsjednika ATP-a, nekadašnjeg italijanskog reprezentativca Andree Gaudenzija.

Odluka čelnika najvećeg svjetskog turnira o zabrani nastupa ruskim i bjeloruskim teniserkama i teniserima naišla je većinom na oštre osude u teniskom svijetu, kako od igračica i igrača, tako i od njihovih udruženja, ATP i WTA, čiji je temeljni postulat da svi imaju jednako pravo učešća.

Predsjednik All England Cluba, Ian Hewitt branio je odluku tezom da je to “najodgovorniji mogući potez u sadašnjim okolnostima”.

Zabranu su osudili svi najbolji svjetski igrači, uključujući Novaka Ðokovića i Rafaela Nadala.

Titula koja donosi 2.000 bodova

Uspiju li igrači u svojoj inicijativi i ATP zaista ukine bodove za ovogodišnje izdanje Wimbledona, to bi otvorilo mogućnost bojkota od strane najboljih tenisera svijeta kakav se dogodio i u ljeto 1973. Tada su gotovo sva velika teniska imena odlučila preskočiti nastup u Wimbledonu podržavajući Nikolu Pilića kojeg je Teniski savez Jugoslavije suspendirao zbog spora oko nastupa u Davis Cupu.

Bez ATP bodova, Wimbledon bi zapravo postao samo vrlo bogata teniska egzibicija, s nagradnim fondom od 35 miliona funti, što nije zanemarivo. Titula na Wimbledonu donosi 2.000 bodova.

Odluče li se teniseri za takav korak, očekuje se da će i Žensko tenisko udruženje (WTA) povući isti potez.

Naravno, ostaje i mogućnost da Wimbledon promijeni svoju odluku i ukine zabranu nastupa ruskim i bjeloruskim predstavnicima.

Lista prijava za ovogodišnje izdanje turnira bit će zaključena početkom sljedeće sedmice te bi do tada morao biti poznat rasplet ove priče.

Izvor: Agencije