Na aukciji Maradonin dres iz kontroverzne utakmice protiv Engleske

Više od 35 godina vlasnik plavog dresa s brojem 10 je bivši veznjak engleske reprezentacije Steve Hodge koji je na kraju utakmice razmijenio svoj dres s Maradonom.

Osim gola rukom, Maradona je na utakmici protiv Engleske postigao još jedan pogodak (Reuters)

Dres kojeg je nosila argentinska nogometna legenda Diego Maradona, kada je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1986. godine dva gola Engleskoj, bit će, dvije godine nakon njegove smrti, ponuđen na dražbi aukcijske kuće Sotheby koja se nada da će ga prodati za više od pet miliona dolara, javlja AFP.

Više od 35 godina vlasnik ovog plavog dresa s brojem 10 je bivši veznjak engleske reprezentacije Steve Hodge koji je na kraju te utakmice razmijenio svoj dres s Maradonom.

Pobjeda Argentine u četvrtfinalu 2:1 jedna je od najkontroverznijih u povijesti Svjetskih prvenstava baš zbog gola kojeg je Maradona dao rukom.

‘Božja ruka’

Na stadionu Azteca u Mexico Cityju 22. juna 1986. igrana je utakmica četvrtfinala Mundijala u kojem su se sreli Argentina i Engleska. Maradona je, nakon što je loptu prema svom golu skrenuo upravo Hodge, nadskočio vratara Engleske Petera Shiltona i podignutom rukom iznad glave prebacio čuvara mreže.

“Božja ruka”, rekao je Maradona nakon susreta.

Argentina je 1986. godine nakon pobjede nad Engleskom u četvrftinalu, pobijedila Belgiju i Njemačku te stigla do svog drugog naslova prvaka svijeta (EPA)

Četiri minute kasnije Maradona je postigao još jedan pogodak, ovoga puta regularan. Uzeo je loptu na svojoj polovici terena i onda u trku stigao do engleskog šesnaesterca, zaobišao vratara i dao gol za 2:0.

Gary Lineker je u samoj završnici uspio smanjiti rezultat na 2:1, a Argentina je nakon toga otišla do svog drugog naslova prvaka svijeta.

Hodge se ipak predomislio

Bivši engleski nogometaš Steve Hodge, koji je svoju autobiografiju naslovio Čovjek s Maradoninom majicom, povjerio je dres Nacionalnom nogometnom muzeju u Manchesteru da tamo bude izložen i obećao je nakon Maradonine smrti da predmet nije na prodaju jer ima “nevjerojatnu sentimentalnu vrijednost”. No, čini se da se predomislio.

U priopćenju Sotheby'sa u kojem je najavljena prodaja, Steve Hodge je rekao da je “siguran da će novi vlasnik biti vrlo ponosan što posjeduje dres, koji ima duboko kulturno značenje za svijet nogometa, argentinski i engleski narod”.

Sotheby's, koji će dres izložiti u svojim prostorijama u Londonu tokom internet prodaje od 20. aprila do 4. maja), postavio je početnu cijenu na četiri miliona funti što je više od 5,2 miliona dolara.

Taj je iznos nešto ispod rekordnih 5,6 miliona dolara za koliko je 2019. prodan dres američke legende bejzbola Babe Rutha, koji je za New York Yankees igrao tokom ‘20-ih godina prošlog stoljeća. Prošle je godine za 4,2 miliona dolara prodan dres koji je ‘50-ih nosila zvijezda Brooklyn Dodgersa, Jackie Robinson.

Izvor: Agencije