Zvezdin košarkaš: Rekli su nam da ne diramo antiratni transparent

Košarkaši Crvene zvezde izviždani su pred početak utakmice protiv Žalgirisa u Kaunasu, jer nisu htjeli držati transparent s ukrajinskom zastavom i natpisom ‘Stop War’.

Igrači Žalgirisa i sudije su držali anriratni transparent uoči utakmice, dok su Zvezdini košarkaši ignorirali taj čin (Screenshot / Twitter)

Dan nakon što su košarkaši Crvene zvezde izviždani pred početak utakmice protiv Žalgirisa u Kaunasu, jer nisu htjeli držati transparent s ukrajinskom zastavom i natpisom „Stop War“, oglasili su se i neki košarkaši beogradskog kluba.

Na snimkama uoči susreta, koje su kasnije dijeljene po društvenim mrežama, vide se igrači Žalgirisa i sudije kako drže anriratni transparent, dok Zvezdini košarkaši ignoriraju takav čin.

Amerikanac u redovima beogradskog kluba, Aaron White napisao je na Twitteru kako im je „kao timu rečeno da ne diraju zastavu“.

„Ne podržavam rat i želim mir u svijetu“, poručio je White.

Radonjić: To nije pitanje za mene

Kad su, nakon utakmice, novinari pitali trenera Zvezde Dejana Radonjića ko je donio odluku da se ne podrži mirovna poruka, odgovorio je kako to nije pitanje za njega.

“Stvarno se nadam da će uskoro doći mir. To je to”, rekao je Radonjić, prenosi portal BasketNews.

Fotografija snimljena dan nakon početka ruske agresije na kojoj se vidi da Zvezdin košarkaš Nikola Kalinić drži papir s porukom ‘Stop the War’ (EPA)

Dan nakon što je Rusija počela invaziju na Ukrajinu, Zvezda je gostovala u Atini gdje je igrala protiv Panathinaikosa. Tada je sudijska trojka držala papire na kojima je pisalo „Stop the War“ i jedini koji im se pridružio u slanju antiratne poruke bio je beogradski košarkaš Nikola Kalinić.

Srbija je jedna od rijetkih država na svijetu koja nije uvela sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

KK Crvena zvezda: Igrači se ponašali u skladu s odlukom najviših organa

U međuvremenu oglasio se i Košarkaški klub Crvena zvezda, poručivši kako su “u zvaničnoj komunikaciji sa Evroligom i čelnicima Žalgirisa jasno stavili do znanja, nekoliko dana pre utakmice u Litvaniji, da neće dozvoliti politizaciju i nositi baner u bojama zastave bilo koje države jer bi time bili učesnici u manipulaciji i politizaciji jedne od najhumanijih i univerzalnih parola ‘Stop ratu'”.

Navode i kako su “igrači i stručni štab KK Crvena zvezda sledili i ponašali se u skladu sa odlukom najviših organa kluba koji su takvu odluku doneli”.

“Naša molba da ne nosimo baner koji nije neutralan nije uslišena (da li pod nečijim pritiscima), a sve nakon toga predstavljalo je politički performans, a ne sport, i ozbiljno je narušilo osnovna načela Evrolige i košarke”, poručuju iz beogradskog kluba.

“Imamo svako moralno i drugo pravo da očekujemo da Evroliga hitno reaguje, pokrene disciplinski postupak i na adekvatan način sankcioniše ovo kršenje osnovnih načela Evrolige i da, u skladu sa njim, kazni odgovorne za ispolitizovane i očigledno unapred pripremljene incidentne situacije i maltretiranje naše ekipe, naših navijača i uvrede na račun naše zemlje i našeg kluba u Kaunasu”, zaključuju.

Izvor: Al Jazeera i agencije