SP 2022: 23,5 miliona zahtjeva za ulaznicama

To je deset puta više od broja dostupnih besplatnih ulaznica, saopćeno je iz Svjetske nogometne asocijacije (FIFA).

Najviše zahtjeva za ulaznice stiglo je iz Argentine, Brazila, Engleske, Francuske, Meksika, Katara, Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država (EPA)

U posljednjem krugu prodaje ulaznica za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru, Svjetska nogometa asocijacija (FIFA) je zaprimila čak 23,5 miliona prijava za ulaznice, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

To je deset puta više od broja dostupnih besplatnih ulaznica, saopćeno je iz svjetske kuće nogometa.

Najviše zahtjeva za ulaznice stiglo je iz Argentine, Brazila, Engleske, Francuske, Meksika, Katara, Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država.

Najtraženija je ulaznica za finale 18. decembra, a najveća potražnja u grupnoj fazi je za utakmice Argentina – Meksiko, Argentina – Saudijska Arabija, Engleska – SAD i Poljska – Argentina.

Skuplje nego prije četiri godine

Ulaznice su u prosjeku 30 posto skuplje nego na prošlom prvenstvu u Rusiji 2018. godine. Najskuplja ulaznica za finale košta 1.600 dolara, što je 45 posto više nego prije četiri godine.

Dostupno je još približno dva miliona ulaznica – već je u prvom krugu tokom januara i februara prodano 804.186 ulaznica, a FIFA ima na raspolaganju dodatnih 1,2 miliona ulaznica za sponzore i svoje goste.

Otvarajuća utakmica Svjetskog prvenstva između Senegala i Nizozemske održat će se 21. novembra na stadionu Lusail, kapaciteta 80.000 mjesta.

Katar očekuje 1,4 miliona gostiju koji će posjetiti zemlju tokom Mundijala.

Izvor: Agencije