Kenijci dominirali na pariskom i milanskom maratonu

Judith Jeptum iz Kenije bila je najbrža na maratonu u Parizu, a Kenijac Titus Kipruto i Vivian Jerono Kiplagat bili su najbolji na takmičenju u Italiji.

Takmičari trče na 45. izdanju maratona u Parizu (EPA)

Na pariskom maratonu trijumfirali su u konkurenciji atletičara Etiopljanin Deso Gelmisa, dok je kod djevojaka najbrža bila Judith Jeptum iz Kenije.

Napeta je, kako prenosi Hina, bila završnica muškog maratona u kojoj je Gelmisa (2h05:07) bio za samo tri sekunde brži od sunarodnjaka Seifu Ture (2h05:10). Treće mjesto osvojio je Francuz Morhad Amdouni s vremenom 2h05:22, što je novi nacionalni rekord.

U konkurenciji atletičarki slavila je Kenijka Judith Jeptum s rekordnim vremenom ovog maratona od dva sata, 19 minuta i 48 sekundi. I ranije je dotična Jeptum bila vlasnica najboljeg vremena u Parizu, a sada ga je popravila za nešto više od jedne minute (2017. je ostvarila vrijeme 2h20:55).

Iza njenih leđa plasirale su se dvije Etiopljanke, drugoplasirana Fantu Jimma (2h22:52) i Besu Sado (2h23:16).

Na milanskom maratonu slavio Kenijac Kipruto

Na dvadesetom izdanju milanskog maratona slavio Kenijac Titus Kipruto s vremenom 2h05:05, što je bilo za petnaest sekundi bolje vrijeme od njegovog sunarodnjaka Daniela Kibeta koji se morao zadovoljiti drugim mjestom.

U Milanu je i kod djevojaka slavila predstavnica Kenije. Najbolja je bila Vivian Jerono Kiplagat s vremenom 2h20:18.

Izvor: Agencije