Vlasništvo nad engleskim klubovima će nadgledati regulator

Regulator će imati mogućnost da klubovima izdaje licence za takmičenje, ali i da ih kažnjava u slučaju propusta.

Planirano je da se uvede 'test integriteta' za sve vlasnike i izvršne upravljače klubova, kojim će se obuhvatiti i porijeklo novca kojim se financiraju klubovi (EPA)

Britanska vlada objavila je kako će imenovati neovisnog regulatora za nogomet koji bi se bavio financijskom problematikom vezanom uz vlasništva nad klubovima, javlja Reuters.

Regulator će imati ovlasti kojima će klubovima izdavati licence na natjecanje, ali ih i kažnjavati u slučaju propusta.

Vlada će poduprijeti 10 ključnih strateških savjeta koje je prošle jeseni objavila bivša ministrica sporta Tracey Crouch, a koji su se odnosili na prosvjede navijača zbog toga što niželigašima prijeti stečaj dok su najbogatiji klubovi razmišljali o pridruživanju europskoj Superligi.

“Nogomet spaja prijatelje, obitelji i zajednice i stoga podupiremo program kojega vode navijači kako bismo osigurali budućnost našeg nacionalnog sporta – ako onih investicija vrijednih 230 miliona funti pa sve do ulaganja u temeljna igrališta kako bi se pojačao glas navijača u upravljanju njihovim klubovima”, kazao je britanski premijer Boris Johnson.

Premier liga: Nije bilo potrebe uvoditi regulatora

Jedna od zadaća regulatora bit će i poboljšanje testiranja vlasnika i direktora prije no što preuzmu klubove, ali i tijekom njihova boravka na svojim pozicijama.

Time će se, kako prenosi Hina, uvesti novi “test integriteta” za sve vlasnike i izvršne upravljače klubova, kojim će se obuhvatiti i porijeklo novca kojim se financiraju klubovi.

Iz Premier lige su objavili kako će prihvatiti vladinu reformu, ali kako nije bilo potrebe uvoditi regulatora te kako je ona sama imala u planu uvođenje pravila kojim bi se u obzir uzeo glas navijača.

Izvor: Agencije