ATP protiv zabrane nastupa Rusima i Bjelorusima na Wimbledonu

Međunarodni teniski savez isključio je ruske i bjeloruske reprezentacije iz ekipnih takmičenja, ali je dopustio igračicama i igračima nastupanje bez nacionalnih obilježja kako na ATP i WTA turnirima tako i na ITF Touru.

Wimbledon je postao prvi teniski turnir koji je zabranio nastup ruskim i bjeloruskim sportistima (EPA)

Udruga teniskih profesionalaca (ATP) izrazila je neslaganje s odlukom organizatora najznačajnijeg svjetskog teniskog turnira Wimbledona kojom je zabranjen nastup ruskim i bjeloruskim natjecateljima zbog ruske invazije na Ukrajinu, javlja Hina.

„Naš sport se ponosi time što funkcionira na principima zaslužnosti i poštenja gdje se igrači natječu kao pojedinci i zarađuju svoj nastup na turnirima putem rankinga. Vjerujemo kako je jednostrana odluka Wimbledona i Britanskog teniskog saveza o isključenju ruskih i bjeloruskih igrača s ovogodišnjih britanskih turnira na travnatoj podlozi nepoštena i moguće je kako će postaviti uništavajući presedan“, objavio je ATP.

Prema njihovom stavu, „diskriminacija na nacionalnoj osnovi također predstavlja i kršenje sporazuma s Wimbledonom prema kojemu se ulazak igrača u turnir bazira samo na njegovu rankingu“.

„Važno je napomenuti kako će ruski i bjeloruski igrači i dalje smjeti nastupati na ATP turnirima bez nacionalnih obilježja. Paralelno s tim, nastavit ćemo s humanitarnom podrškom za Ukrajinu“, objavio je ATP.

Oglasio se i Đoković: To je ludost

Odluci organizatora usprotivio se i najbolji tenisač svijeta, Novak Đoković.

Iako mu odluka ide u korist, jer mu je glavni rival u borbi za prvo mjesto na ATP listi Rus Daniil Medvedev, smatra kako je pogrešno kažnjavati igrače zbog ruske agresije na Ukrajinu, prenosi Klix.

“Uvek ću osuditi rat, nikada ga neću podržati jer sam kao dete vidio kako to izgleda. Znam koliko je to traumatično iskustvo. Svi u Srbiji znamo šta se desilo 1999. godine. Na Balkanu smo imali mnogo ratova u bliskoj prošlosti.

Ne mogu podržati odluku Wimbledona. Mislim da je to ludost. Kada se politika meša u sport, rezultat toga nije dobar”, poručio je Đoković.

Organizatori: Moraju snositi posljedice postupaka ruskog režima

Organizatori najpoznatijeg teniskog turnira na svijetu Wimbledona prethodno su i službeno potvrdili kako ruskim i bjeloruskim predstavnicima neće biti dopušten nastup na ovogodišnjem izdanju tog turnira zbog ruske invazije na Ukrajinu, javio je Reuters.

Vijest o zabrani nastupa ruskih i bjeloruskih predstavnika ranije je objavilo više britanskih i američkih medija, a ona je potom dobila i potvrdu.

„Shvaćamo kako je ovo teško za prihvatiti osobama kojih se to tiče jer nažalost moraju snositi posljedice postupaka ruskog režima. No, s obzirom na važnost činjenice kako sport ne smije biti upotrijebljen za promociju ruskog režima te zabrinuti za sigurnost igračica i igrača ne vidimo drugu mogućnost“, objavio je Ian Hewitt, predsjednik All England Lawn Tennis Cluba (AELTC).

Wimbledon je tako postao prvi teniski turnir koji je zabranio nastup ruskim i bjeloruskim sportašima.

Međunarodni teniski savez (ITF) isključio je ruske i bjeloruske reprezentacije iz ekipnih natjecanja, ali je dopustio tenisačicama i tenisačima nastupanje bez nacionalnih obilježja kako na ATP i WTA turnirima tako i na ITF Touru.

Izvor: Agencije