Na Svjetskom prvenstvu rukometaša četiri reprezentacije iz regije

Osim Crne Gore i Sjeverne Makedonije, koji su plasman izborili u nedjelju, prethodno su u tome uspjeli Hrvatska i Srbija.

Makedonci su kao posljednju prepreku na putu do Svjetskog prvenstva imali Češku (EPA)

Rukometaši Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Portugala osigurali su plasman na Svjetsko prvenstvo 2023. godine u Poljskoj i Švedskoj.

Portugalci su se izvukli nakon što su u prvoj utakmici kod kuće izgubili s tri razlike od Nizozemaca. U Amsterdamu su Portugalci slavili s 35:28 i plasirali se na smotru najboljih.

Crnogorci su kod kuće nadoknadili poraz od dva razlike iz Grčke, te slavili rezultatom 33:25, dok su Makedonci s 27:25 kod kuće dobili Češku i također ostvarili vizu za Svjetsko prvenstvo.

Poznata 24 od 32 učesnika

Plasman među najbolje na svijetu prethodno su osigurali Hrvatska, s dvije uvjerljive pobjede nad Finskom, te Srbija, koja je u oba meča bila bolja od Slovenije, te Mađarska, Island i Njemačka.

Osim domaćina, Poljske i Švedske, plasman su osigurali Danska, kao svjetski prvak, te Španija, Francuska, Norveška, Belgija, Katar, Bahrein, Saudijska Arabija, Iran, Južna Koreja, Brazil, Argentina, Čile i Urugvaj.

Na Svjetskom prvenstvu, koje se igra od 12. do 29. januara naredne godine, nastupaju 32 reprezentacije, a imena preostalih učesnika bit će poznata kasnije.

Izvor: Agencije