Ukrajina umjesto Rusije na Svjetskom prvenstvu odbojkaša

Krovna svjetska odbojkaška organizacija nije samo izbacila Rusiju sa Svjetskog prvenstva, već joj je i oduzela domaćinstvo takmičenja zbog invazije na Ukrajinu.

Ukrajina je na mjesto Rusije ušla kao prva najbolja reprezentacija na listi FIVB-e koja se nije uspjela plasirati na prvenstvo (EPA)

Međunarodna odbojkaška organizacija odlučila je da će Rusiju na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu zamijeniti ukrajinska reprezentacija, javlja Hina.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu krovna svjetska odbojkaška organizacija nije samo izbacila aktualnog olimpijskog viceprvaka Rusiju sa Svjetskog prvenstva, već je toj zemlji oduzela domaćinstvo natjecanja.

Umjesto Rusije, domaćini Poljska i Slovenija

Prvotno je Rusija trebala organizirati svjetsko natjecanje od 26. augusta do 11. septembra ove godine, a sada će najbolje svjetske odbojkaške momčadi ugostiti Poljska i Slovenija.

Ukrajina je na mjesto Rusije ušla kao prva najbolja reprezentacija na listi FIVB-e koja se nije uspjela plasirati na prvenstvo. Ukrajinci će igrati u skupini A zajedno sa Srbijom, Portorikom i Tunisom.

Izvor: Agencije