Iran želi ugostiti navijače koji dolaze na SP u Katar

Povećanje saradnje ima za cilj povećanje broja navijača na otoku Kish koji je 40 minuta avionom, a šest sati brodom, udaljen od Dohe, kao i povećanje broja plovidbi i letova.

Iako je Kish bio u centru pažnje, iranske vlasti se nadaju i kako će navijače ugostiti i na drugim otocima, kao i gradovima južne provincije Hormozgan (AFP)

Iran je postigao nekoliko dogovora sa Katarom i sada radi na planovima dočeka navijača sa Svjetskog nogometnog prvenstva koje će krajem ove godine biti održano u susjednoj zaljevskoj državi.

Katarski ministar saobraćaja Jassim bin Saif al-Sulaiti razgovarao je, tokom dvodnevne posjete otočkom resortu Kish, sa iranskim ministrom saobraćaja Rostamom Ghasemijem, a susreti su kulminirali potpisivanjem dogovora u ponedjeljak, među kojima je i povezivanje informacijskih zona letova Dohe i Teherana.

Dvije države su također dogovorile povećanje letova između njih, prenose državni mediji.

Povećanje saradnje ima za cilj povećanje broja navijača na otoku Kish koji je 40 minuta avionom, a šest sati brodom, udaljen od Dohe, kao i povećanje broja plovidbi i letova kako bi navijači imali stalno osiguran transport.

Al-Sulaiti se susreo i sa Saeedom Mohammadom, šefom Organizacije industrijskih i zona slobodne trgovine Irana.

Posljedice COVID-a i sankcija

Saradnja tokom SP-a bila je tema jednog od 14 sporazuma koje su iranski predsjednik Ebrahim Raisi i katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani potpisali krajem februara u Dohi.

Iako je Kish bio u centru pažnje, iranske vlasti se nadaju i kako će navijače ugostiti i na drugim otocima, kao i gradovima južne provincije Hormozgan. Oni također žele potencijalno proširiti te mjere mimo Svjetskog kupa koji počinje u novembru, kako bi pojačali turističke i saobraćajne veze dvije države.

Ghasemi kaže kako očekuje da će stotine hiljada navijača boraviti u Iranu.

„Planiramo stvoriti teren za strane navijače i turiste koji žele putovati u Iran tokom odmora kako bi posjetili i znamenitosti naše države“, naveo je iranski ministar.

Boravak u Iranu će biti jako jeftiniji za strane posjetitelje od kapaciteta u Kataru, dijelom zbog slabljenja iranskog riala zbog sankcija koje je SAD nametnuo ovoj državi proteklih godina.

Iranske vlasti se nadaju kako bi navijači, koji budu boravili na Kishu i putovali tokom SP-a, mogu imati koristi od turističkog sektora koji je na žestokom udaru uslijed COVID-a i sankcija.

Izvor: Al Jazeera