FIFA uvela Poljsku u finale baraža za Katar, Šveđani ogorčeni

Švedski selektor Janne Andersson osudio je odluku kao ‘potpuno suludu sa sportskog stajališta’, iako je pozdravio isključenje Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Ruske ekipe suspendirane su iz svih FIFA-inih i UEFA-inih takmičenja, pa će Poljska igrati s pobjednikom susreta Švedska - Češka (EPA)

FIFA je formalizirala plasman Poljske u finale doigravanja za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2022, što je posljedica isključenja njenog ruskog protivnika, javlja AFP. No, to je izazvalo kritike Švedske.

“Slijedeći odluku od 28. februara kojom se ruske ekipe suspendiraju iz svih FIFA-inih i UEFA-inih natjecanja, Poljska će igrati s pobjednikom susreta Švedska – Češka koji je na rasporedu 29. marta”, navodi u svom priopćenju FIFA.

FIFA je odlučila ignorirati žalbu koju je nekoliko sati ranije podnijela Rusija pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS), tražeći posebno suspenziju sankcije, a time i vraćanje ruske reprezentacije u doigravanje.

Isključujući mogućnost turnira s tri reprezentacije na kojem bi bile Poljska, Švedska i Češka, ili pristanak na to da kroz repasaž u doigravanje uđe neka druga reprezentacija, FIFA favorizira Poljake, što je odmah osudio Švedski nogometni savez.

Nezadovoljstvo Šveđana

“Najrazumnije i sportski najpoštenije bilo bi da Poljska ima novog protivnika u polufinalu”, izjavio je predsjednik saveza Hakan Sjöstrand.

“Razumijemo da je ovo teška zagonetka za FIFA-u koju treba riješiti, ali bi ipak trebao vrijediti princip igranja pod istim uvjetima, odnosno igranje i pobjeda u dvije natjecateljske utakmice za plasman u finalnu fazu Svjetskog prvenstva u Kataru”, rekao je.

Švedski izbornik Janne Andersson također je osudio odluku kao “potpuno suludu sa sportskog stajališta”, iako je pozdravio isključenje Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Izvor: Agencije