Andy Murray će novac od nagrada donirati ukrajinskoj djeci

‘Od izuzetne je važnosti da se ne prekida obrazovni proces i zato UNICEF radi na tome da izbjegloj djeci omogući pristup obrazovanju, kao i na obnovi oštećenih škola, zamjeni uništenog školskog pribora, namještaja’, poručio je Murray.

Murray je pozvao sve stanovnike Velike Britanije da podrže UNICEF-ovu humanitarnu akciju tako što će odgovoriti na poziv za donacijama (EPA)

Nekadašnji svjetski “broj 1”, britanski tenisač Andy Murray, objavio je odluku da do kraja ove sezone sav novac zarađen od nagrada na turnirima donira za Ukrajinu preko UNICEF-a, prenosi Hina.

“Do kraja godine ću donirati novčane nagrade. No, svi stanovnici Velike Britanije mogu podržati UNICEF-ovu humanitarnu akciju tako što će odgovoriti na poziv za donacijama”, objavio je trostruki osvajač Grand Slam trofeja.

Visoki povjerenik za izbjeglice je u međuvremenu objavio da je više od dva miliona ljudi izbjeglo iz Ukrajine uslijed ruske invazije, a među njima se, prema podacima UNIVEF-a, nalaze stotine hiljada djece.

Omogućiti djeci obrazovanje, obnoviti im škole

“Više od 7,5 miliona djece se nalazi u opasnosti zbog eskalacije sukoba u Ukrajini te zbog toga surađujem s UNICEF-om da bih pomogao dostavljanje pribora za prvu pomoć i razvoj u ranom djetinjstvu”, rekao je 34-godišnji Murray, koji se trenutno nalazi na 88. mjestu ATP ljestvice.

“Od izuzetne je važnosti da se ne prekida obrazovni proces i zato UNICEF radi na tome da izbjegloj djeci omogući pristup obrazovanju, kao i na obnovi oštećenih škola, zamjeni uništenog školskog pribora, namještaja”, poručio je Murray.

Na predstojećem turniru u Indian Wellsu nastupit će s pozivnicom, a ponovno će se u njegovom stručnom timu naći legenda svjetskog tenisa Ivan Lendl, pod čijim je vodstvom Murray ostvario najveće uspjehe i postao najbolji tenisač svijeta 2016. godine.

Izvor: Agencije