Od sna do noćne more: Najstariji Nadalov ‘rival’ prkosi paklu rata

‘Nisam mislio da ću doživjeti još jedan, strašniji rat. Šta je to, kakvo je dobro od toga? Ne može biti rata u 21. stoljeću’, kaže Leonid Stanislavski, najstariji teniser s ITF licencom.

Svjetska teniska federacija je zbog Stanislavskog uvela novu veteransku kategoriju 'preko 90 godina' (Reuters)

Četiri mjeseca nakon što je 97-godišnji Leonid Stanislavski ispunio svoj san zaigravši nekoliko poena s najboljim u historiji Rafaelom Nadalom, “najstariji teniser na svijetu” proživljava noćnu moru dok Rusi bombardiraju njegov Harkov, javlja Reuters.

“Nadam se da ću doživjeti stotu. Ali prije toga moram preživjeti ovaj užas”, rekao je Stanislavski britanskoj agenciji.

“Rat je počeo 24. februara. Od tada do danas praktički nisam izašao van. Imam zalihe namirnica, frižider je pun. Sjedim u kući, ne idem nikamo”.

“Moja kći Tanja je u Poljskoj i želi me ondje. Ali odlučio sam ostati. Gluh sam pa mogu noću spavati jer ne čujem ništa. Ali znam da bombardiraju”, rekao je.

Stanislavski je preživio Drugi svjetski rat kada je kao inženjer pomagao graditi sovjetske avione za borbu protiv nacista.

‘Tenis je moj život’

“Nisam mislio da ću doživjeti još jedan, strašniji rat. Majke gube djecu, žene gube sinove i muževe”, rekao je.

“Šta je to, kakvo je dobro od toga? Ne može biti rata u 21. stoljeću”.

Tenis je počeo igrati kasno, kad mu je bilo 30, ali je od tada trenirao triput sedmično.

“Tenis je moj život, moja sudbina. Igrao sam ga ozbiljnom nivou do 90. godine, bio sam na svjetskim prvenstvima veterana, na evropskim prvenstvima”.

Stanislavski je najstariji teniser s ITF licencom. Zbog njega je svjetska teniska federacija uvela novu veteransku kategoriju “preko 90 godina”. Prije četiri mjeseca Nadal ga je ugostio u svojoj teniskoj akademiji na Mallorci i ispunio mu san.

“Ne bojim se nikoga. Nadam se da će rat završiti i da ću moći igrati tenis. Da sam otišao u Poljsku, mogao sam igrati ondje. Ali odlučio sam ostati u svome domu”, rekao je Stanislavski.

Izvor: Agencije