Nakon Kanade, na Mundijal se plasirali Meksiko i SAD

Kostarika još ima šansu za odlazak na Svjetsko prvenstvo krajem godine, jer će kao četvrta reprezentacija CONCACAF-a igrati finale interkontinentalnih dodatnih kvalifikacija protiv Novog Zelanda.

Na kraju kvalifikacija je Meksiko skupio isti broj bodova kao prvoplasirana Kanada (EPA)

Nakon što su se kolo ranije na Svjetsko prvenstvo plasirali nogometaši Kanade, u posljednjem kolu kvalifikacija, u konfederaciji Sjeverne i Srednje Amerike (CONCACAF), taj su cilj još izborili Meksiko i SAD, javlja Hina.

Tom dvojcu život je na samom kraju kvalifikacija mogla zagorčati jedino Kostarika, ali čudo se nije dogodilo. Meksiko je svoj dio posla obavio domaćom pobjedom 2:0 protiv El Salvadora. Na kraju je Meksiko skupio isti broj bodova kao prvoplasirana Kanada.

Amerikanci su u posljednjem kvalifikacijskom kolu izgubili u San Joseu kod Kostarike (0:2), ali su sačuvali svoje treće mjesto i direktni plasman na Svjetsko prvenstvo. Kostarika još uvijek ima šansu za odlazak na prvenstvo krajem godine, jer će kao četvrta reprezentacija igrati finale interkontinentalnih dodatnih kvalifikacija. Kao posljednja prepreka na putu u Katar stoji im Novi Zeland.

Preostala tri prazna mjesta

Još su ostala tri prazna mjesta na Svjetskom prvenstvu u nogometu kojem će krajem godine domaćin biti Katar. Za ta tri mjesta se bore Škotska, Ukrajina, Wales, Peru, Australija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kostarika i Novi Zeland.

Nakon što se odigra utakmica u Glasgowu između nogometaša Škotske i Ukrajine, pobjednik tog meča igrat će protiv Walesa za konačni plasman na Svjetsko prvenstvo. Wales će u toj utakmici biti domaćin.

U finalu interkontinentalnih kvalifikacija igrat će, kao što je navedeno, Kostarika – Novi Zeland, dok Peru čeka pobjednika utakmice Australije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Žrijeb u petak

Objavljena je i rang-lista Međunarodne nogometne organizacije (FIFA), koja je preduvjet za određivanje jakosnih skupina ždrijeba za Svjetsko prvenstvo, koji će se održati u petak.

Prva jakosna skupina: Katar, Brazil, Belgija, Francuska, Argentina, Engleska, Španjolska i Portugal

Druga jakosna skupina: Meksiko, Nizozemska, Danska, Njemačka, Urugvaj, Švicarska, SAD i Hrvatska

Treća jakosna skupina: Senegal, Iran, Japan, Maroko, Poljska, Srbija, Južna Koreja i Tunis

Četvrta jakosna skupina: Kanada, Kamerun, Gana, Saudijska Arabija, Ekvador te pobjednici utakmica Peru – Australija ili UAE, Kostarika – Novi Zeland i Wales – Škotska ili Ukrajina.

Izvor: Agencije