Put na Mundijal izborili Maroko, Tunis, Kamerun, Senegal i Gana

Najuvjerljivije su do Svjetskog prvenstva došli nogometaši Maroka, reprezentacija koju trenira Vahid Halihodžić – nakon 1:1 u prvoj utakmici, koju su igrali protiv Konga u gostima, u revanšu su slavili 4:1.

Afrika na smotri najboljih reprezentacija svijeta ima pet predstavnika (EPA)

Odlazak na Svjetsko prvenstvo u Katar krajem godine, kao predstavnice Afrike, izborile su nogometne reprezentacije Maroka, Tunisa, Kameruna, Senegala i Gane.

Najuvjerljivije su do Svjetskog prvenstva došli nogometaši Maroka, reprezentacija koju trenira Vahid Halihodžić. Nakon 1:1 u prvoj utakmici, koju su igrali protiv Konga u gostima, u revanšu su u Casablanci slavili 4:1.

Tunis je kao domaćin u Radesu odigrao bez golova s Malijem, ali i to je bilo dovoljno za prolaz s obzirom da su Tunižani u prvom susretu slavili s minimalnih 1:0.

Šokantna je bila revanš utakmica Alžira i Kameruna, prenosi Hina. Alžirci su u prvom susretu, kao gosti, slavili 1:0, no Kamerunci su uzvratili te su 90-minutno nadmetanje dobili istim rezultatom. U produžecima nije bilo golova sve do 118. minute kada je nastao delirij na stadionu zbog gola Toube. Sekunde su Alžir dijelile od odlaska na Mundijal, ali je šok uslijedio u 124. minuti kada je Toko-Ekambi postigao pogodak za 1:2 i plasman Kameruna na Svjetsko prvenstvo.

Senegal ponovo bolji od Egipta

Senegal je na domaćem terenu svladao Egipat nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (3:1). Nakon prve utakmice i egipatske pobjede 1:0, istim je rezultatom slavio Senegal na domaćem terenu u Diamniadiju. Egipćani se nisu nimalo proslavili ni kod izvođenja jedanaesteraca. Trojica nisu bila precizna, između i ostalih i Salah. Nedavno su ove dvije reprezentacije igrale u finalu afričkog Kupa nacija. I tada su o pobjedniku odlučivali jedanaesterci te je i tada Senegal bio bolji.

Nogometaši Gane slavili su prolaz na gostujućem terenu u Abuji gdje su odigrali 1:1 protiv Nigerije. Prva utakmica završila je bez golova, ali kako Međunarodna nogometna organizacija (FIFA) nije još poništila pravilo gola u gostima Gana je na osnovu toga ostvarila veliki cilj.

Afrika na smotri najboljih reprezentacija svijeta ima pet predstavnika, Europa 13, Južna Amerika pet, Azija četiri, Sjeverna i Srednja Amerika tri reprezentacije, a još dvije ekipe dolaze iz interkontinentalnih kvalifikacija (dvoboj predstavnika CONCACAF zone i Oceanije, te Južne Amerike i Azije).

Izvor: Agencije