Rusija i Bjelorusija izbačene sa Zimskih paraolimpijskih igara

Nakon što je donesena odluka da Rusija i Bjelorusija mogu nastupiti na Paraolimpijskim igrama u Pekingu pod neutralnim nazivom i paraolimpijskom zastavom, ipak se odlučilo drugačije.

Prvobitna odluka izazvala je brojne kritike, a više nacionalnih paraolimpijskih odbora je zaprijetilo da se neće takmičiti s Rusima i Bjelorusima (EPA)

Rusija i Bjelorusija ipak su izbačene sa Zimskih paraolimpijskih igara u Pekingu, objavio je Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC).

Manje od 24 sata nakon što je vodstvo IPC-a donijelo odluku da Rusija i Bjelorusija mogu sudjelovati na Paraolimpijskim igrama u Pekingu pod neutralnim nazivom i pod paraolimpijskom zastavom, krovna organizacija sporta osoba s invaliditetom je promijenila odluku, javlja Hina.

Nakon posebno sazvanog sastanka, Upravni odbor IPC-a odlučio je odbiti prijave sportaša iz Rusije i Bjelorusije za nastup u Pekingu, što znači da njihovi parasportaši neće moći sudjelovati na Igrama koje će se održati od 4. do 13. marta.

Prvotna odluka IPC-a izazvala je brojne kritike, a više nacionalnih paraolimpijskih odbora je zaprijetilo da se neće natjecati. Eskalirala je i situacija u paraolimpijskim selima zbog čega je sigurnosti sportaša postalo ugrožena.

“U IPC-u smo vrlo čvrsto uvjereni da sport i politika ne bi trebali miješati. Međutim, bez svoje krivnje rat je sada došao na ove Igre i iza kulisa mnoge vlade utječu na naš dragi događaj. IPC je organizacija koja se temelji na članstvu i prihvaćamo stavove naših organizacija članica”, poručio je Andrew Parsons, predsjednik IPC-a.

“Pri donošenju naše prethodne odluke gledali smo na dugoročno zdravlje i opstanak Paraolimpijskog pokreta. Strašno smo ponosni na principe i vrijednosti koji su Pokret učinili onim što je danas. Međutim, ono što je jasno jest da nas je situacija koja brzo eskalira dovela u jedinstvenu i nemoguću poziciju tako blizu početka Igara. Ipak smo rekli da ćemo nastaviti slušati i to je ono što radimo”, dodao je.

Veliki broj članica zaprijetio napuštanjem Igara

Parsons je pojasnio kako je u posljednjih 12 sati veliki broj članica zaprijetio napuštanjem Igara ako vodstvo IPC-a ne preispita svoju odluku.

“U posljednjih 12 sati ogroman broj članova bio je u kontaktu s nama i bili su vrlo otvoreni, na čemu sam im zahvalan. Rekli su nam da će, ako ne preispitamo svoju odluku, to vjerojatno imati ozbiljne posljedice za Zimske paraolimpijske igre u Pekingu 2022. Više nacionalnih odbora, od kojih su neke kontaktirale njihove vlade, timovi i sportaši, prijetili su da se neće natjecati”, naveo je.

Sigurnost sportaša je od najveće važnosti, dodao je, a “situacija u sportskim selima eskalira i sada je postala neodrživa”. “Prije svega, dužnost nam je kao dio paraolimpijske misije, zapisane u statutu, jamčiti i nadzirati organizaciju uspješnih paraolimpijskih igara, osigurati da u sportu koji se prakticira unutar paraolimpijskog pokreta prevlada duh fair playa, nasilje je zabranjeno, a temeljna etička načela se poštuju”, napominje Parsons.

“Imajući to na umu, te kako bismo očuvali integritet ovih Igara i sigurnost svih sudionika, odlučili smo odbiti prijave sportaša iz Rusije i Bjelorusije. Za parasportaše iz tih zemalja, jako nam je žao što ste pogođeni odlukama koje su vaše vlade donijele prošlog tjedna kršeći olimpijsko primirje. Vi ste žrtve postupaka svojih vlada. Nadam se i molim se da se možemo vratiti u situaciju kada je govor i fokus u potpunosti na strani sporta kako bi transformirao živote osoba s invaliditetom i najbolje od čovječanstva”, zaključio je Parsons.

Na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu nastupit će više od 600 paraolimpijaca iz 49 zemalja svijeta.

Izvor: Agencije