Abramovič prodaje Chelsea i stvara fondaciju za žrtve rata u Ukrajini

Fondacija će se brinuti za sve žrtve rata u Ukrajini što uključuje pružanje hitne i trenutne pomoći kao i podršku dugotrajnom radu na oporavku, najavio je Roman Abramovič.

Abramovič je kupio Chelsea prije 19 godina, nakon čega je taj klub osvojio dva naslova evropskog prvaka te po pet naslova prvaka Engleske i pobjednika FA Kupa (EPA)

Ruski bogataš Roman Abramovič odlučio je prodati aktualnog europskog nogometnog prvaka, londonski Chelsea te je obećao sav novac od prodaje donirati žrtvama rata u Ukrajini, javlja Reuters.

Abramovič je kupio Chelsea prije 19 godina te je u proteklom razdoblju klub sa Stamford Bridgea osvojio dva naslova europskog prvaka (2012, 2021) te po pet naslova prvaka Engleske i pobjednika FA Kupa. U prethodnih 98 godina Chelsea je tek jednom bio prvak Engleske te imao tri naslova u FA Kupu.

“U aktualnoj situaciji, odlučio sam prodati klub jer vjerujem kako je to u njegovom najboljem interesu, kako navijača tako i zaposlenika te sponzora”, najavio je Abramovič dodavši kako je svojim suradnicima naložio stvaranje humanitarne fondacije kojoj će pripasti sav prihod od prodaje.

Stvara fondaciju za žrtve agresije na Ukrajinu

“Fondacija će se brinuti za sve žrtve rata u Ukrajini. To uključuje pružanje hitne i trenutačne pomoći kao i podršku dugotrajnom radu na oporavku”, dodao je 55-godišnji metalurški magnat.

Abramovič je dodao kako od Chelseaja neće tražiti povratak svih donacija koje je pružio klubu, a pretpostavljeni iznos je 1,5 milijarda funti. Abramovičevo bogatstvo procjenjuje se na 13,3 milijarde dolara.

Prethodno je švicarski tajkun Hansjoerg Wyss izjavio kako razmišlja o kupovini Chelseaja.

Izvor: Agencije