FIFA definirala pravila biranja grupa za Mundijal

Prvih sedam sastava na FIFA listi od 31. marta bit će nositelji, a Katar će kao zemlja domaćin biti nositelj A grupe.

Grupna faza će trajati 12 dana, sa četiri utakmice dnevno (EPA)

FIFA je objavila modalitete kojima će se voditi ždrijeb za Svjetsko nogometno prvenstvo, zakazan za 1. aprila, prema kojem će se 28 reprezentacija, koje su se već kvalificirale, biti raspoređene u četiri grupe na temelju rang-liste koja će biti objavljena dan ranije, javlja Hina.

Prvih sedam sastava na FIFA listi od 31. marta bit će nositelji, a Katar će kao zemlja domaćin biti nositelj A grupe. Druga dva „šešira“ bit će određeni po mjestima, sve do 24-og, a posljednji, četvrti „šešir“ uključit će reprezentacije koje će zauzeti pozicije do 28-og na listi, plus tri reprezentacije, koje neće biti definirane u trenutku ždrijeba. One će izaći iz interkontinentalnog play-offa i preostalih pobjednika UEFA doigravanja.

Raspored će biti utvrđen naknadno

Ukrajina je dobila odgodu polufinala doigravanja sa Škotskom, a pobjednik će se suočiti s boljim iz dvoboja Walesa i Austrije. Europsko doigravanje bit će okončano u maju ili junu, a 14. i 15. juna će se u Kataru odigrati dva interkontinentalna play-offa.

FIFA je također objavila da reprezentacije iz iste konfederacije ne mogu biti uključene u istu grupu, osim onih iz Europe, kojih je 13. Dakle, pet od osam grupa po četiri u grupnoj fazi imat će dvije europske ekipe.

Grupna faza će trajati 12 dana, sa četiri utakmice dnevno. Raspored će biti utvrđen naknadno, nakon što se svakoj utakmici dodijeli stadion i vrijeme početka.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada