Beckeru prijeti do sedam godina zatvora

Britansko pravosuđe tereti Borisa Beckera da je u stečajnom postupku pokušao sakriti novac i druge dragocjenosti, uključujući i teniske trofeje, te da je prikrio posjed nekretnina.

Boris Becker se na prvom ročištu izjasnio da nije kriv ni po jednoj od 20 tačaka optužnice (ANSA)

Legendarnom njemačkom tenisaču Borisu Beckeru (54) u ponedjeljak je u Londonu počelo suđenje zbog prijevare u osobnom bankrotu za što mu prijeti do sedam godina zatvora, prenosi Hina.

U više od 20 tačaka optužnice britansko pravosuđe tereti Beckera da je u stečajnom postupku pokušao sakriti novac i druge dragocjenosti, uključujući i teniske trofeje, te da je prikrio posjed nekretnina.

Navodno je bivšoj supruzi Barbari i kćeri predao novac i druge predmete, te prikrio posjed imovine. Prema optužnici, sakrio je i dionice u jednoj od kompanija.

Trostruki pobjednik Wimbledona odbacuje sve optužbe. Na prvom se ročištu izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Odluka će biti poznata nakon tri sedmice i teoretski Beckeru prijeti do sedam godina zatvora u Velikoj Britaniji.

Proglasio bankrot prije pet godina

“U osnovi sam pozitivna osoba i uvijek vjerujem u dobro. Vjerujem i u britansku pravdu”, rekao je Becker za Bild am Sonntag i dodao da će pokušati dokazati svoju nevinost.

Sud u Muenchenu je 2002. osudio Beckera na dvije godine uvjetne zatvorske kazne i novčanu kaznu od 300.000 eura zbog utaje poreza od gotovo 1,7 miliona eura.

Becker je proglasio bankrot prije pet godina, a u trenutku bankrota njegovi dugovi su procijenjeni na gotovo 60 miliona eura.

Izvor: Agencije