Ruski i bjeloruski sportisti pod snažnim udarom

Sportski savezi, jedan za drugim, usvajaju preporuku Međunarodnog olimpijskog odbora koji je zatražio da zbog invazije Rusije na Ukrajinu zabrane ruskim i bjeloruskim sportistima učešće na takmičenjima i događajima.

Rusi i Bjelorusi ne smiju nastupati na takmičenjima u alpskom skijanju, skijaškim skokovima i trčanju, nordijskoj kombinaciji, snowboardu i slobodnom skijanju (EPA)

Međunarodni sportski savezi, jedan za drugim, isključuju ruske i bjeloruske ekipe i reprezentacije iz natjecanja, a njihovim sportašima omogućuju sudjelovanje samo ako ne nose nikakva nacionalna obilježja. Među posljednjima, uvedene su im suspenzije u biciklizmu, tenisu, skijanju…

Međunarodni biciklistički savez (UCI) uskratio je licencu ruskoj momčadi Gazprom-RusVelo, te izbacio sve druge ruske i bjeloruske ekipe  sa svih biciklističkih natjecanja, prenosi Hina. 

Predsjednik UCI-ja, David Lappartient pojasnio je da organizacija samo primjenjuje “snažnu odluku” Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) koji je u ponedjeljak preporučio zabranu nastupa Rusiji i Bjelorusiji na sportskim natjecanjima.

“UCI, koji i dalje ostaje politički neutralna organizacija, žali što će odlule možda utjecati na ruske i bjeloruske sportaše, ali moramo biti čvrsti u primjeni olimpijskih načela”, stoji u priopćenju krovne biciklističke organizacije.

UCI pritom nije zabranio nastupe ruskih i bjeloruskih biciklista u drugim momčadima, ali ne smiju nositi nikakva nacionalna obilježja.

“Bilo kakvo sudjelovanje ruskih i bjeloruskih sportaša mora biti na temeljima neutralnosti”, priopćili su iz UCI-ja koji nije želio doći u situaciju da odluka bude osporavana pred sudom niti da njome budu kažnjene momčadi iz drugih zemalja.

Bez nacionalnih obilježja

Međunarodne teniske organizacije, pod čijom su ingerencijom svi profesionalni teniski turniri, zajednički su osudile rusku invaziju na Ukrajinu te objavile poteze kojima se teniski savezi Rusije i Bjelorusije isključuju iz Međunarodne teniske federacije (ITF), a igračima iz tih zemalja uskraćuje pravo igranja pod nacionalnom zastavom.

“Naše su misli sa stanovnicima Ukrajine i čestitamo mnogim igračicama i igračima koji su progovorili i poduzeli korake protiv ovog neprihvatljivog čina agresije. I mi podržavamo njihove zahtjeve za prekidom nasilja i pozive na povratak mira”, stoji u zajedničkom priopćenju Udruge teniskih profesionalaca (ATP), Ženske teniske udruge (WTA), Međunarodne teniske federacije (ITF) i Grand Slam turnira.

U priopćenju su navedene i odluke pojedinih tijela. ITF-ov Upravni odbor je odlučio suspendirati teniske saveze Rusije i Bjelorusije te do daljnjega isključiti reprezentacije iz ekipnih natjecanja. Isto je tijelo odlučilo da se otkazuju svi turniri pod ingerencijom ITF-a u te dvije države.

Tenisačice i tenisači iz Rusije i Bjelorusije mogu i dalje nastupati na svim turnirima, ali do daljnjega uz njihova imena ne mogu biti istaknuta nacionalna obilježja.

Potpuna zabrana nastupa u skijaškim disciplinama

Međunarodna skijaška organizacija (FIS) također je službeno objavila kako natjecateljima iz Rusije i Bjelorusije više nije dopušteno sudjelovanje na svim natjecanjima koja su pod okriljem te asocijacije.

Kako su čelnici FIS-a objavili, Izvršni odbor je u obzir uzeo mišljenje Međunarodnog olimpijskog odbora koji je svim sportskim savezima preporučio da zabrane ruskim i bjeloruskim sportašima sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima i događajima, a uslijed ruske invazije na Ukrajinu.

“Kako bi se osigurala sigurnost svih natjecatelja Izvršni odbor FIS-a je jednoglasno odlučio da se do kraja aktualne sezone sportašima iz Rusije i Bjelorusije zabrani nastupanje na svim FIS natjecanjima”, nadeveno je u priopćenju.

To znači da Rusi i Bjelorusi ne smiju nastupati na natjecanjima u alpskom skijanju, skijaškim skokovima i trčanju, nordijskoj kombinaciji, snowboardu i slobodnom skijanju.

Prethodno su i međunarodni sportski savezi u umjetničkom klizanju, badmintonu i vodenim sportovima suspendirali Rusiju i Bjelorusiju s međunarodnih turnira.

Izvor: Agencije