Srbija umjesto Rusije u završnoj fazi Davis Cupa

Teniska reprezentacija Srbije, izabrana jer je najbolje rangirana ekipa od svih polufinalista 2021. godine, plasirat će se u završnu fazu direktno bez prolaska kroz kvalifikacije.

Ukupno 16 ekipa bit će podijeljene u četiri grupe u četiri grada koja će se tek odrediti kako bi od 14. do 18. septembra odigrali grupnu fazu završne faze Davis Cupa (EPA)

Braniteljicu naslova Rusiju, isključenu iz ekipnih takmičenja zbog rata u Ukrajini, u septembru će u završnoj fazi Davis Cupa zamijeniti Srbija, objavila je Međunarodna teniska federacija (ITF).

Teniska reprezentacija Srbije, izabrana jer je najbolje rangirana ekipa od svih polufinalista 2021. godine, plasirat će se u završnu fazu direktno bez prolaska kroz kvalifikacije, prenosi Hina.

Što se tiče druge posebne pozivnice za Davis Cup, ona će biti dodijeljena jednoj od 12 nacija koje su eliminirane tokom kvalifikacijske faze koja se održala 4. i 5. mrta, precizira ITF, a to su: Ekvador, Rumunija, Finska, Kolumbija, Kanada, Brazil, Slovačka, Mađarska, Norveška, Japan, Češka ili Austrija.

Ta pozvana ekipa će se zbog toga pridružiti Hrvatskoj, koja je bila finalistica prošle godine, automatski kvalificiranim Srbiji i Velikoj Britaniji (koja je također dobila pozivnicu), te 12 drugih nacija iz kvalifikacijskog kruga odigranog u martu, a to su Argentina, Australija, Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Kazahstan, Južna Koreja, Nizozemska, Španija, Švedska i Sjedinjene Američke Države.

Australija umjesto Rusije u ženskoj konkurenciji

Tih 16 ekipa bit će podijeljene u četiri grupe u četiri grada koja će se tek odrediti kako bi od 14. do 18. septembra odigrali grupnu fazu završne faze izdanja Davis Cupa 2022. godine.

Prve dvije ekipe iz svake grupe kvalificirat će se za finalni turnir koje će se igrati od 23. do 27. novembra u gradu koji još nije određen, ali bi to mogao biti Abu Dhabi.

U Billie Jean King Cupu, bivšem Fed Cupu, braniteljicu naslova Rusiju zamijenit će Australija, izabrana pod istim uvjetima kao i Srbija. Australija neće učestvovati u pretkolu 15. i 16. aprila, a njihov protivnik, Slovačka, automatski se kvalificira u finalnu fazu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada