Izmijenjeni kriteriji u dodjeli Zlatne lopte

Učinak kandidata za nagradu koja se dodjeljuje najboljem nogometašu svijeta ocjenjivat će se sezonski, a ne godišnje (januar-decembar).

Prema novim pravilima neće se ocjenjivati samo pojedinačni, nego i timski nastupi (Reuters)

Kriteriji za dodjelu Ballon d'Or (Zlatna lopta) najboljem nogometašu godine su promijenjeni.

Prema promjenama, koje je potvrdio urednik France Footballa Pascal Ferre, učinak kandidata za nagradu ocjenjivat će se sezonski, a ne godišnje (januar-decembar), prenosi Anadolija.

S tim u vezi, nastupi na Svjetskom prvenstvu 2022. godine, koje će se održati u Kataru u novembru i decembru, bit će uzeti u obzir 2023. godine.

Važna i ‘fair play karta’ kandidata

U procesu glasanja učestvovat će predstavnici zemalja koje su u prvih 100 mjesta ljestvice Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) za kandidate i prvih 50 za kandidatkinje.

Prema novim pravilima, u kojima će se ocjenjivati ​​ne samo pojedinačni nego i timski nastupi, bit će važna i “fair play karta” kandidata.

Na svečanosti održanoj u novembru prošle godine, argentinska zvijezda Paris Saint-Germaina Lionel Messi dobio je nagradu umjesto favorita, Roberta Lewandowskog iz Bayern Minhena i Muhammeda Salaha iz Liverpoola, što je naišlo na brojne reakcije.

Izvor: Agencije