Senegal postao prvak Afrike, prvi put u historiji

Senegalci su u finalu ovogodišnjeg prvenstva, u utakmici odigranoj u kamerunskom Yaoundeu, boljim izvođenjem 11-eraca savladali Egipćane; nakon 120 minuta igre nije bilo pogodaka.

Senegalu je ovo bio treći nastup u finalu i prvi trofej (EPA)

Nogometna reprezentacija Senegala po prvi je put osvojila naslov prvaka Afrike, javlja Hina.

Senegalci su u finalu ovogodišnjeg prvenstva, u utakmici odigranoj u kamerunskom Yaoundeu, boljim izvođenjem 11-eraca svladali Egipćane. Nakon 120 minuta igre nije bilo pogodaka.

Senegal je većim dijelom utakmice bio aktivniji, a najveću priliku propustio je na samom početku dvoboja. U šestoj minuti je odlični egipatski vratar Gabaski obranio 11-erac Maneu nakon što je Abdelmonem prekršajem u svom kaznenom prostoru zaustavio Cissa.

Egipat četiri utakmice igrao produžetke

Egipat, koji je bio vidno umorniji od dva sastava, jer je igrao po dodatnih pola sata i protiv Obale Bjelokosti u osmini finala i protiv Maroka u četvrtfinalu te protiv Kameruna u polufinalu, ograničio se na čuvanje neodlučenog rezultata i pouzdajući se u svog vrhunskog stručnjaka za obrane 11-eraca Gabaskog.

Iako je uspio u svom naumu, Egipat na kraju ipak nije osvojio osmi naslov prvaka, Gabaski je od pet 11-eraca obranio jednoga Sarru. S druge strane, Abdelmonem je pogodio vratnicu, dok je Mendy obranio pokušaj Lasheena, pa je Mane dobio priliku iskupiti se za nerealizirani kazneni udarac na početku susreta. Kapetan Senegala je u raspucavanju bio precizan te je osigurao veliko slavlje svojoj reprezentaciji.

Prvi trofej za Senegal

Senegalu je ovo bio treći nastup u finalu i prvi trofej – 2002. godine je izgubio na 11-erce od Kameruna, a prije tri godine poražen je od Alžira rezultatom 1:0.

Egipat je sa sedam naslova prvaka Afrike i dalje najtrofejnija reprezentacija.

Senegal je postao 15. reprezetacija koja se može pohvaliti titulom afričkog prvaka.

Zanimljivo, ove dvije reprezentacije će se krajem marta opet sastati u dva susreta posljednjeg kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru, a pobjednik će izboriti put na smotru najboljih.

Izvor: Agencije