Senegal se plasirao u finale Afričkog kupa nacija

Senegal je u polufinalu rezultatom 3:1 pobijedio Burkinu Faso, a u nedjeljnom finalu čeka pobjednika susreta između Kameruna i Egipta.

Senegal se plasirao u svoje treće finale afričkog prvenstva, a prethodna dva je izgubio (EPA)

Nogometna reprezentacija Senegala po treći put u historiji izborila je plasman u finale afričkog Kupa nacija nakon što je u polufinalnom susretu u Yaoundeu pobijedila Burkinu Faso rezultatom 3:1, javlja Hina.

Bila je to zanimljiva utakmica u kojoj su sva četiri gola pala u posljednjih 20 minuta. Golove za Senegal postigli su Abdou Diallo, Idrissa Gueye i najbolji igrač utakmice Sadio Mane, dok je jedini gol za Burkinu Faso postigao Ibrahim Blati Toure.

Senegal se plasirao u svoje treće finale afričkog prvenstva, a prethodna dva je izgubio. Na posljednjem Kupu nacija 2019. od Alžira, a 2002. od Kameruna.

Finale u nedjelju

U finalu će Senegal u nedjelju igrati protiv pobjednika ogleda između Kameruna i Egipta, dok Burkinu Faso očekuje subotnji ogled za bronzu.

Utakmica za broncu se trebala igrati u nedjelju, baš kao i finale, ali je pomaknuta na subotu.

Organizatori nisu otkrili razlog pomicanja termina susreta, tek kako će utakmica ostati na stadionu Ahmadou Ahidjo u Yaoundeu.

Finale će se igrati prema prvotnom planu u nedjelju na stadionu Olembe, također u Yaoundeu.

Izvor: Agencije