Evropski nogomet izgubio sedam milijardi eura zbog pandemije

Za razliku od strmoglavog pada prihoda od prodaje ulaznica u dvije pandemijske godine, to se nije u takvoj mjeri dogodilo s prihodima od sponzora i televezijskih prava.

Najveći dio izgubljenih prihoda odnosi se na neprodane ulaznice, a radi se o iznosu od 4,4 milijarde eura (EPA)

Projicirani gubitak prihoda europskih nogometnih klubova u dvije pandemijske sezone je sedam milijardi eura, obznanila je Europska nogometna federacija (UEFA) u novom izvješću o stanju u europskim nogometnim klubovima u kojoj je obrađeno više od 700 muških i ženskih ekipa u 54 države, javlja Hina.

Najveći dio izgubljenih prihoda odnosi se na neprodane ulaznice, a radi se o iznosu od 4,4 milijarde eura koji i dalje raste. U dvije pandemijske sezone iz tog izvora je došlo samo dva posto svih prihoda, dok je u pretpandemijsko vrijeme prodaja ulaznica činila 16 posto ukupnih prihoda klubova.

Za razliku od strmoglavog pada prihoda od prodaje ulaznica, to se nije u takvoj mjeri dogodilo s prihodima od sponzora (1,7 milijardi eura) i televezijskih prava (900 milijuna eura).

Zanimljivo je da se pad na prihodovnoj strani klubova nije negativno odrazio na plaće nogometaša, koje su prosječno narasle za dva posto, pri čemu su klubovi za tu stavku u prosjeku izdvajali 56 posto proračuna, a još do prije devet godina taj je iznos bio 42 posto ukupnog budžeta.

Povećan iznos ukupnog duga

Nije iznenađujuć podatak da je u prošloj godini za 75 milijuna eura povećan i iznos ukupnog duga europskih klubova. Najvećim dijelom je to zahvaljujući klubovima iz Španjolske, Francuske, Italije i Turske.

“Izvješće donosi otrežnjavajuće detalje o postpandemijskim izazovima koji su pred nama, ali dočarava i iznimnu snagu te otpornost europskog nogometa s njegovim ujedinjenim pristupom. U konačnici, pandemija će nas samo osnažiti”, izjavio je Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e.

Zanimljivo je da su u igračkim transferima na 20 najvećih tržišta većinu njih činili igrači do 23 godine (55 posto), što je značajno povećanje u odnosu na prosjek prethodnog desetogodišnjeg razdoblja (47 posto). To pokazuje da su klubovi postali svjesni da ulaganje u mlade igrače ima višestruku isplativost.

Izvor: Agencije