FIFA zabranila utakmice u Rusiji, reprezentacija bez himne i zastave

Posljednjih dana brojni savezi, nogometni stručnjaci i igrači vrše pritisak na FIFA-u da Rusiji zabrani nastup na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru.

FIFA je i zaprijetila Rusiji isključenjem ako se situacija ubrzo ne popravi (Arhiva)

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) donijela je odluka da zbog ruskog vojnog napada na Ukrajinu, na tlu Rusije neće biti međunarodnih nogometnih utakmica, a “Zbornaja” će svoje utakmice igrati na neutralnom terernu bez gledatelja, javlja Hina.

FIFA je u svom priopćenju i zaprijetila Rusiji isključenjem ako se situacija ubrzo ne popravi.

Također, ruska nogometna vrsta neće smjeti koristiti ni himnu, ni zastavu. Odluka je donesena jednoglasno, poručili su iz Zuricha.

“FIFA će nastaviti svoj dijalog s Međunarodnim olimpijskim odborom, UEFA-om i drugim sportskim organizacijama kako bi odredila sve dodatne mjere ili sankcije, uključujući potencijalno isključenje iz natjecanja, koje će se primijeniti u bliskoj budućnosti ako se situacija ne bude brzo popravljala”, poručili su iz krovne nogometne organizacije.

Pritisak na FIFA-u

Posljednjih dana brojni savezi, nogometni stručnjaci i igrači vrše pritisak na FIFA-u da Rusiji zabrani sudjelovanje na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Poljska, Švedska i Češka već su najavile da sljedećeg mjeseca neće igrati dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo s Rusima, a predsjednik Francuskog nogometnog sveza (FFF) Noel Le Graet poručio je kako bi Rusiju trebalo isključiti sa World Cupa.

“Što se tiče nadolazećih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022, FIFA je zabilježila stavove koje su putem društvenih mreža iznijeli Poljski nogometni savez, Nogometni savez Češke Republike i Švedski nogometni savez te se već uključila u dijalog s ovim savezima. FIFA će ostati u bliskom kontaktu kako bi zajedno nastojala pronaći odgovarajuća i prihvatljiva rješenja”, zaključili su iz Zuricha.

Poljaci odlučni: Nećemo igrati s Rusijom

Nakon što je FIFA donijela odluka da na tlu Rusije neće biti međunarodnih nogometnih utakmica, te da će “Zbornaja” svoje utakmice igrati na neutralnom terernu bez gledatelja, nije dugo trebalo čekati reakciju Poljskog nogometnog saveza.

“Ponavljamo, nećemo igrati s Rusijom”, poručili su Poljaci.

“Plan da se Rusiji dopusti igranje međunarodnih utakmica na neutralnom terenu je potpuno neprihvatljiv za Poljsku. Nismo zainteresirani za sudjelovanje u takvoj utakmici. Poljska reprezentacija neće igrati protiv Rusije, bez obzira na ime momčadi”, odmah je na Twitteru reagirao predsjednik Poljskog nogometnog saveza, Cezary Kulesza.

“Sve reprezentacije bi trebale slijediti naš primjer, pa ćemo vidjeti ima li FIFA hrabrosti dati Rusiji mjesto na Svjetskom prvenstvu. Mislim da nema”, rekao je poljski vratar Wojciech Szczesny.

Lewandowski: Ne možemo pretvarati da se ništa ne događa

Poljski kapetan Robert Lewandowski, zvijezda Bayerna Münchena, na Twitteru je poručio kako “ruski nogometaši i navijači nisu odgovorni”, ali da se “ne možemo pretvarati da se ništa ne događa”.

Oglasili su se i Česi koji su poručili kako ni u kojem slučaju neće igrati eventualnu utakmicu doigravanja za Mundijal protiv Rusije.

Utakmica dodatnih kvalifikacija za plasman na SP 2022. između Rusije i Poljske trebala se igrati 24. marta u Moskvi. Istog dana na rasporedu je i susret između Švedske i Češke.

Pobjednici tih susreta su 29. marta u Moskvi ili poljskom Chorzowu trebali igrati u finalu, a pobjednik će se plasirati na Svjetsko prvenstvo.

Izvor: Agencije