Svečano zatvorene Zimske olimpijske igre u Pekingu

Centralni dio svečanosti bio je defile sportista iz svih zemalja učesnica 24. Zimskih olimpijskih igara.

Najuspješnije zemlje prema osvojenim zlatnim medaljama su Norveška, Njemačka i Kina (EPA)

Nakon 16 dana uzbudljivih takmičenja na Nacionalnom stadionu u Pekingu, glavnom gradu Kine, održana je svečana ceremonija zatvaranja 24. po redu Zimskih olimpijskih igara 2022. godine, javlja agencija Anadolija.

Centralni dio svečanosti bio je defile sportista iz zemalja učesnica Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Na kraju svečanosti olimpijska zastava je spuštena i predana Italiji, domaćinu sljedećih Zimskih olimpijskih igara 2026. godine.

Posljednjeg dana Zimskih olimpijskih igara igrano je finale hokejaškog turnira u kojem je Finska pobijedila selekciju Ruskog olimpijskog komiteta (ROK) rezultatom 2:1, te tako osvojila prvo olimpijsko zlato u muškom hokeju.

Najuspješnije zemlje

Najuspješnije zemlje prema osvojenim zlatnim medaljama su Norveška, Njemačka i Kina.

Norveška je osvojila 16 zlatnih medalja, kao i osam srebrnih i 13 bronzanih. Potom slijedi Njemačka sa 12 zlatnih medalja, deset srebrnih i pet bronzanih. Takmičari Kine su se okitili sa devet zlatnih odličja, četiri srebrena i dva bronzana.

Od zemalja iz regije Slovenija je jedina stigla do medalja. Slovenski sportisti su prema broju osvojenih medalja zauzeli 15. mjesto, osvojivši ukupno sedam odličja, dva zlata, tri srebra i dvije bronze.

Sljedeće Zimske olimpijske igre održat će se od 6. do 22. februara 2026. godine u italijanskim gradovima Milan i Cortina d'Ampezzo.

Izvor: Agencije