Univerzalni jezik košarke ruši sve barijere u Bujanovcu

Košarkaški klub ‘Play 017’ iz Bujanovca je po multietničkom karakteru jedinstven u Srbiji, a njegovu školu košarke i ove sezone pohađa 150 dečaka i djevojčica iz srpske, albanske i romske zajednice.

Klub iz Bujanovca počiva na principu po kome su sva djeca ista, bez obzira na naciju, vjeru ili boju kože (Ustupljeno Al Jazeeri)

“Na treninzima i utakmicama komuniciramo na srpskom, ali to je najmanje važno jer svi govorimo jezikom košarke koja ne poznaje predrasude, jezičke i nacionalne barijere”.

Umesto okoštalih sportskih fraza o srcu na terenu, dogovoru iz svlačionice i litrama prolivenog znoja, ova rečenica Nenada Stajića ponajbolje oslikava principe na kojima već 10 godina postoji i opstaje Košarkaški klub “Play 017” iz multietničkog Bujanovca na jugu Srbije.

Stajić je osnivač, predsednik i glavni trener kluba čiju školu i ove sezone pohađa 150 dečaka i devojčica iz srpske, albanske i romske zajednice.

“Klub počiva na principu po kome su sva deca ista, bez obzira na naciju, veru ili boju kože. Sva deca plaču i smeju se istim jezikom, među njima nema nikakve razlike”, pojašnjava Stajić.

‘Okupljamo decu svih nacija sa idejom da postanemo regionalna košarkaška akademija koja će stvarati buduće reprezentativce’, kaže Nenad Stajić (Ustupljeno Al Jazeeri)

I sva ta deca koja ovde treniraju ne obaziru se na to što je njihov grad, zbog svoje geografske blizine Kosovu i multietničnosti na koju su ponosni, prečesto tema političkih nadgornjavanja i tema naslovnih strana u Beogradu i Prištini.

Nenad Stajić kaže da u klubu koji vodi nema mesta politici.

“Okupljamo decu svih nacija ne samo iz Bujanovca, sa idejom da postanemo regionalna košarkaška akademija koja će stvarati buduće reprezentativce”, kaže Stajić i podseća da je Srbija zemlja košarke.

U prevodu, Stajiću, njegovim saradnicima ali i mladim košarkašima važan je i sportski, takmičarski aspekt, a možda najbolji dokaz toga je Almir Asani, mali Rom rođen 2006, reprezentativac Srbije u kategoriji do 15 godina starosti. On je posle bujanovačkog kluba 2019. postao član ekipe Orange1 Basket u Italiji, iz grada Bassano Del Grapa. Stajić za Almira tvrdi da spada u red najboljih košarkaša u Srbiji u svom uzrastu.

Njegovi roditelji, koji su ostali da žive u Bujanovcu, izdržavaju se tako što prodaju polovnu robu na pijaci. U Almirovo ime potpisali su višegodišnji ugovor sa italijanskim klubom, koji mu je obezbedio stipendiju i sve uslove za dalji napredak.

“Svi ovde u novom klubu su me odlično prihvatili, jedino me malo muči nostalgija”, rekao je Almir.

Ženska ekipa

Još jedan njegov sunarodnik je na putu da iz Bujanovca napravi međunarodnu karijeru. Bernard Murina, rođen 2002, igra za Next Step Academy u italijanskom gradu Rapallo. Karijeru u Italiji gradi i njegov vršnjak Danilo Dabetić, u ekipi Teate Basket u grad Chieti.

Bernard, Danilo i Almir u inostranstvo su iz bujanovačkog kluba otišli još kao takoreći deca, na početku srednje škole.

“Uslovi u kojima svi oni borave, školuju se i treniraju su više nego odlični. Sve je prilagođeno njihovom razvoju, kako na polju košarkaške karijere, tako i školovanja koje je obavezno. Sva trojica biće jedni od vodećih igrača u svojim timovima sastavljenim od velikog broja internacionalnih igrača iz čitave Evrope”, zadovoljan je Stajić.

Posebno ističe žensku ekipu koja je iznedrila nekoliko igračica koje grade karijeru u Srbiji. Marija Stojanović tako nastupa za čuveni Radnički sa beogradskog Crvenog krsta, a Sofija Mišić i Radmila Popović su u Proleteru iz Novog Sada.

Klub ‘Play 017’ ima pet uzrasnih kategorija sa igračima od pet do 17 godina, sa kojima radi petero trenera (Ustupljeno Al Jazeeri)

Albanac Amir Selimi sada ima 32 godine, i živi u Albaniji, gde je završio fakultet i radi kao novinar. U Bujanovcu je igrao i trenirao kod Stajića i danas ih veže veliko prijateljstvo.

“Završio sam karijeru i košarkom se bavim samo amaterski. Međutim, u klubu ‘Play 017’ kod Stajića naučio sam osnovne životne vrednosti i to da su svi ljudi isti”, kaže Amir.

Klub “Play 017” ima pet uzrasnih kategorija sa igračima od pet do 17 godina, sa kojima radi petoro trenera: mini basket grupu, mlađe pionire i pionirke, pionire, kadete i juniore.

Nedostatak novca

Klub uživa veliku podršku košarkaških struktura u Srbiji, a Nenad Stajić se posebno zahvaljuje Igoru Rakočeviću, nekadašnjem reprezentativcu i igraču Crvene zvezde iz Beograda i mnogih evropskih ekipa, koji je sada funkcioner u Košarkaškom savezu.

“Rakočević je veliki prijatelj našeg kluba jer mu se dopada način na koji radimo u teškim ekonomskim uslovima”, kaže Stajić.

“Play 017” je do pandemije svakog proleća u Bujanovcu organizovao Mini basket festival na kome su učestvovale domaće i ekipe iz regiona, a Stajić se nada da će ove godine tradicija biti nastavljena.

“Pored Mini basket festivala, planiramo i organizaciju utakmice reprezentacije Srbije za igrače u kolicima”, otkriva Stajić.

Košarkaški klub iz Bujanovca je po svom multietničkom karakteru jedinstven u Srbiji, a ono što povezuje “Play 017” i slične klubove je nedostatak novca.

“Od lokalne samouprave godišnje dobijamo novac koji ne pokriva ni putovanja na utakmice”, kaže Stajić.

Klub se izdržava od članarine koja iznosi oko osam evra po detetu za mesec dana.

Izvor: Al Jazeera