Raspored

Svjetskog prvenstva

Norveška osvojila rekordnih 15 zlatnih medalja na Zimskim igrama

Norvežani su prije četiri godine u Pyeongchangu osvojili 14 zlatnih medalja i to im je do sada bio rekord, koji su dijelili s Njemačkom i Kanadom.

Norvežani su četiri zlata osvojili u skijaškom trčanju, dva u nordijskoj kombinaciji, te po jedno u brzom skijanju, skijaškim skokovima, te slobodnom skijanju (EPA)

Pobjedom Johannesa Thingnesa Boea u biatlonskoj utrci na 15 kilometara (s masovnim startom), Norveška je došla do rekordnog 15-og zlatnog odličja na Olimpijskim igrama u Pekingu i tako postala prva zemlja koja je to uspjela na jednim zimskim igrama, javlja Reuters.

Norvežani su prije četiri godine u Pyeongchangu osvojili 14 zlatnih medalja i to im je do sada bio rekord, koji su dijelili s Njemačkom, koja je 14 zlata osvojila također u Južnoj Koreji, te Kanadom koja je taj uspjeh ostvarila 2010. godine u Vancouveru.

Nakon Boeova trijumfa, Norvežani su u Pekingu stigli do rekordnog 15-og zlata, pri čemu šestog u biatlonu. Četiri su osvojili u skijaškom trčanju, dva u nordijskoj kombinaciji, te po jedno u brzom skijanju, skijaškim skokovima, te slobodnom skijanju.

Uče jedni od drugih

Norvešku “olimpijsku berbu” predvodio je biatlonac Johannes Thingnes Boe sa četiri zlata, dok je biatlonka Marte Olsbu Roiseland osvojila tri zlata.

Šef norveške misije Tore Oevreboe nije iznenađen uspjehom te zemlje na Zimskim igrama.

“Mnogo je razloga zašto smo supersila u zimskim sportovima. To ima neke veze i s formatom natjecanja. Dobri smo u sportu s mnogo disciplina koji omogućuju osvajanje mnogih medalja, ako ste dobri u tim sportovima i imate dosta sportaša koji su na vrhunskoj razini u tim sportovima”, rekao je Reutersu.

Potom je pokušao otkriti “norveški recept uspjeha”, rekavši kako su njihovi sportaši “vrlo profesionalni”. “Imamo profesionalne reprezentacije i blisko surađujemo, radimo u svim sportovima, tako da uče jedni od drugih”, dodao je Oevreboe.

Jako ponosni na rezultate

Norvežani su također imali dugoročan pristup kada su uzeli u obzir nadmorsku visinu na Igrama u Pekingu.

“Neki sportovi su odlučili raditi mnogo više osnovnih fizičkih priprema na velikoj nadmorskoj visini od drugih. Iz mog iskustva, kao trenera i također bivšeg sportaša, mislim da je vrlo važno provesti mnogo tjedana i dana, čak i mjeseci, na velikoj nadmorskoj visini dvije ili tri godine prije nego što imate natjecanje na višoj nadmorskoj visini,” dodao je Oevreboe, bivši norveški veslač.

Za njega, norveške zlatne medalje rezultat su mnogih faktora. Svjestan je i da se stvari u sportu mogu brzo promijeniti.

“Ponekad je konkurencija jača nego što mislite i tada ćete se osjećati više razočarani nego kada je konkurencija malo slabija. Ali mi smo jako ponosni na učinak, pa pokušavamo analizirati što je što, te se razvijati čak i kada smo na vrhunskoj razini”, zaključio je Oevreboe.

Izvor: Agencije