Nasilje nogometnih navijača Njemačku košta 44 miliona eura godišnje

Nisu okidač za nasilje događaji tokom mečeva ili rezultati utakmica, već želja da pojedinci budu prepoznati kao član navijačke grupe, navode stručnjaci.

Utvrđeno je da je porast nasilja u Njemačkoj 'posebno velik' u danima kada su na programu lokalni derbiji (EPA)

Nasilje nogometnih navijača u Njemačkoj košta gotovo 44 miliona eura godišnje, objavio je njemački institut IFO.

IFO je objavio studiju koja je analizirala podatke njemačkih općina od januara 2011. do maja 2015. u kojima je nasilje navijača njemačku policiju, državno tužilaštvo i sudove koštalo ukupno 194 miliona eura, piše Reuters, prenosi Hina.

Za razdoblje od 4,5 godine koje se razmatratrao, institut IFO je naveo kako je broj napada povezanih s nogometom bio 38.268.

Nasilje u vrijeme lokalnih derbija

Utvrđeno je da je porast nasilja “posebno velik” u danima kada su na programu bili lokalni derbiji.

“Nogometne utakmice od prve do treće lige u tim gradovima dovode do 21,5 posto više djela nasilja nego što bi se inače očekivalo tih dana u sedmicu”, rekao je Helmut Rainer, direktor IFO centra za rad i demografsku ekonomiju.

“Žrtve su uglavnom mladići u dobi od 18 do 29 godina. No gotovo petina dodatnog nasilja na dane utakmica može se objasniti napadima na policijske službenike. Nisu okidač za nasilje događaji tokom utakmica ili rezultati utakmica, već želja da budete prepoznati kao član navijačke grupe”, dodao je.

Registrovane nasilne radnje preuzete su iz kriminalističke statistike koju je objavila policija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada