NFL: LA Rams pobjednici 56. Super Bowla

Ekipa LA Rams je u finalnom dvoboju doigravanja za prvaka NFL-a pobijedila Cincinnati Bengals sa 23-20 na svom SoFi stadionu u Los Angelesu.

Od povratka u Los Angeles 2016. Ramsima je ovo bio drugi nastup u Super Bowlu, a 2019. su poraženi od New England Patriotsa (13-3) u finalnoj utakmici s najmanje postignutih poena u historiji NFL-a (Reuters)

Los Angeles Rams postali su druga ekipa koja je osvojila Super Bowl na domaćem stadionu, pobijedivši u finalnom dvoboju doigravanja za prvaka NFL-a Cincinnati Bengals sa 23-20 na SoFi stadionu u Los Angelesu, piše Hina.

Nakon što je domaća ekipa bolje otvorila dvoboj i povela sa 13-3, uslijedio je preokret kojim su “Bengalski tigrovi” u trećoj četvrtini prešli u vodstvo od 20-16 i držali ga sve do 1:29 minuta prije kraja utakmice.

Tada su “Ovnovi” dovršili napad koji je trajao gotovo pet minuta i sadržavao 15 akcija, a u kojem je završno dodavanje domaćeg ‘quarterbacka’ Matthewa Stafforda bilo usmjereno na hvatača Coopera Kuppa. On je uhvatio loptu u ‘end zoni’ za svoj drugi ‘touchdown’ na utakmici, kojim je domaća ekipa nakon uspješnog pretvaranja povela sa 23-20.

Bengals su pokušali u preostalom vremenu organizovati napad kojim bi barem došli do pozicije za pogodak iz polja koji bi im donio produžetak, ali tada se istaknula domaća odbrana, jedna od najboljih u ligi, predvođena Aaronom Donaldom.

Domaćin Super Bowla osvojio i pobjednički trofej

Njegove dvije odbrambene akcije, rušenje gostujućeg ‘running backa’ Samajea Perinea i zaustavljanje ‘quarterbacka’ Joea Burrowa pri pokušaju dodavanja, spriječile su još jedan preokret i donijele Ramsima drugi naslov pobjednika Super Bowla, nakon što su prvi osvojili 1999. kad su bili smješteni u St. Louisu.

Od povratka u Los Angeles 2016. ovo im je bio drugi nastup u Super Bowlu, a 2019. su poraženi od New England Patriotsa (13-3) u finalnoj utakmici s najmanje postignutih poena u historiji NFL-a.

Tako se drugu godinu zaredom dogodilo da je domaćin Super Bowla osvojio i pobjednički trofej, a da se u prethodna 54. izdanja ove utakmice nikada nije dogodilo da nastupi ekipa koja u tom gradu igra domaće utakmice. ‘Prokletstvo’ su prošle godine razbili Tampa Bay Buccaneers predvođeni Tomom Bradyjem, a niz domaćih pobjednika nastavili su LA Rams.

Nastup zvijezda rap i hip-hop scene

Njihov glavni trener, 36-godišnji Sean McVay, postao je najmlađi strateg koji je uspio osvojiti trofej Vincea Lombardija, a za najboljeg igrača 56. Super Bowla proglašen je hvatać pobjedničke ekipe Cooper Kupp, koji je prije nekoliko dana proglašen i najboljim ofanzivnim igračem lige u sezoni.

Pobjednički trofej je predan vlasniku Ramsa Stanu Kroenkeu, koji je u izgradnju modernog SoFi stadiona uložio basnoslovnih pet milijardi američkih dolara.

U poluvremenu 56. Super Bowla održan je tradicionalni muzički šou na kojem su ove godine nastupile zvijezde rap i hip-hop scene Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige i Kendrick Lamar.

Izvor: Al Jazeera i agencije