Mediji: Ruska 15-godišnja klizačica pozitivna na dopingu

Valijeva, koja je osvojila zlato u timskom takmičenju, imala pozitivan doping test prije početka Igara u Pekingu.

Valijeva: Identificirana tvar je bila trimetazidin koji se koristi za ublažavanje angine pektoris i zabranjena je od strane Svjetske antidoping agencije od 2014. (EPA)

Ruska klizačica Kamila Valijeva, koja je osvojila zlato u ekipnom takmičenju u umjetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022., imala je pozitivan doping test prije početka Igara, objavili su ruski mediji, prenosi Hina.

Prema pisanju lista Kommersant, odgađanje ceremonije dodjele medalja zakazano za utorak u Pekingu bilo je povezano s pozitivnim doping testom Valijeve, što bi moglo oduzeti ekipno zlato Rusiji koja na Olimpijskim igrama nastupa pod imenom i zastavom Ruskog olimpijskog komiteta.

Ruski list precizira da bi identificirana tvar bila trimetazidin koji se koristi za ublažavanje angine pektoris i zabranjena je od strane Svjetske antidoping agencije od 2014. godine.

Prva sa četverostrukim skokom

Prema dnevniku RBC, drugom ruskom mediju, Valijeva je pala na kontroli provedenoj u decembru.

Glasnogovornik Međunarodnog olimpijskog komiteta Mark Adams rekao je u četvrtak u Pekingu tokom dnevnog brifinga da “nema komentara na medijska nagađanja”.

Petnaestogodišnja Valijeva favorit je za zlato uoči pojedinačnog takmičenja koje počinje 15. veljače, a nova senzacija umjetničkog klizanja tokom ekipnog takmičenja postala je prva žena koja je izvela četverostruki skok.

Izvor: Agencije