MOK traži način za povratak ruskih i bjeloruskih sportista

Sankcije će ostati na snazi, ali moramo zaštiti integritet međunarodnih takmičenja, rekao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach.

'Olimpijski pokret mora biti snaga ujedinjenja, a ne ona koja će razdvajati', rekao je Bach (EPA)

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) traži način za ponovno uključivanje ruskih i bjeloruskih sportista na međunarodna takmičenja, a u konačnici i na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, dok sankcije protiv obje države i dalje ostaju na snazi, javlja dpa.

Predsjednik MOK-a Thomas Bach je u obraćanju novinarima rekao da se o toj temi opširno raspravljalo tokom trodnevnog zasjedanja Izvršnog odbora najviše svjetske sportske institucije.

Savjetovanje u koje su uključeni MOK, predstavnici sportista, međunarodne sportske federacije i nacionalni olimpijski komiteti bit će nastavljeni na olimpijskom zasjedanju, čiji je početak zakazan za petak.

Nakon što je 24. februara počela ruska invazija na ukrajinsku teritoriju, koju je podržala Bjelorusija, MOK je kaznio države i vlade agresora te preporučio međunarodnim federacijama da zabrane nastup ruskim sportistima ili ga dopuste bez isticanja nacionalnih simbola. MOK je to nazvao zaštitnim mjerama, iako se to protivi sloganu ove organizacije o ujedinjavanju.

Bach je podsjetio da su ruskim i bjeloruskim predstavnicima bili dopušteni nastupi u sportovima poput tenisa, ali im je bio zabranjen nastup na turnirima u Velikoj Britaniji, uključujući i Wimbledon, zbog odluka britanske vlade.

‘Situacija koju moramo nadvladati’

„Olimpijski pokret mora biti snaga ujedinjenja, a ne ona koja će razdvajati“, rekao je Bach.

„Moramo pronaći načine kako prevladati ovu situaciju i ostati vjerni svojoj misiji. Sankcije će ostati na snazi, ali moramo zaštiti integritet međunarodnih takmičenja. Ovo je situacija koju moramo nadvladati. U međunarodnim takmičenjima mora vrijediti načelo prava i pravednosti za sve”, dodao je predsjednik MOK-a.

Bach je citirao i predsjednika Glavne skupštine Ujedinjenih naroda Csabu Korosija, koji je prošle sedmice izjavio da „više obećava kad se nacije takmiče na sportskom polju nego kad se nalaze na frontu“.

Predsjednik MOK-a je rekao da sportisti iz dviju država pod sankcijama „ne smiju biti kažnjeni zbog poteza svojih vlada, dok god ne podržavaju ratni sukob ili u njemu ne učestvuju“, ali pritom nije dao rok za njihov povratak na međunarodna takmičenja, iako je u nekim sportovima već počeo proces kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada