Šta ‘kralj’ Pele predstavlja fudbalskim navijačima?

Trostruki osvajač svjetske titule, koji se bori sa rakom debelog crijeva, nastavlja inspirirati navijače širom svijeta.

Pele je na vrhu brazilske liste strijelaca svih vremena sa 77 golova u 92 utakmice (Al Jazeera)

Hiljade raspjevanih i rasplesanih brazilskih navijača navija za svoju selekciju tokom Svjetskog prvenstva u Kataru, ali u svojim srcima izgovaraju tihu molitvu za svog „kralja“, Pelea.

Dok je Brazil u susretu protiv Južne Koreje otvarao vrata četvrtfinala, navijači su imali jednostavan zahtjev za tim – osvojite Svjetsko prvenstvo za Pelea.

Pele, čije je pravo ime Edson Arantes do Nascimento, bori se s rakom debelog crijeva, a prošle sedmice je hospitaliziran zbog respiratorne infekcije.

Pele je bio u brazilskim selekcijama koje su osvajale titule svjetskog prvaka 1958, 1962. i 1970. godine.

“Za nas je Pele kralj”, rekla je Arlem, navijačica Brazila iz Rio de Janeira, pokazujući na zamišljenu krunu iznad glave.

“Volimo ga. Obožavamo ga i želimo da živi dugo i zdravo kako bi mogao gledati kako Brazil osvaja Svjetsko prvenstvo“, dodala je.

‘Kako mu iko može parirati?’

Dok su mnogi navijači prisutni u Kataru odrasli slušajući priče o Peleovoj veličini i gledali stare videozapise njegovog golgeterskog umijeća, neki su imali tu sreću gledati ga kako igra uživo.

Flamenco, ljubitelj fudbala iz Kolumbije, vidio je Pelea u Mexico Cityju, kada je Brazil pobijedio Italiju u finalu Svjetskog prvenstva 1970. godine.

“Pele će uvijek biti najbolji nogometaš svih vremena”, rekao je za Al Jazeeru.

Flamenco je rekao da se Peleova postignuća ističu među svim onima koji su došli prije i poslije njega.

“Diego Maradona je bio jako dobar, Lionel Messi je divan igrač, ali Pele? Osvojio je tri svjetska prvenstva, kako mu iko može parirati”, upitao je.

Ronnie i Mary Portillo, kolumbijski par koji je odrastao gledajući Pelea kako plete svoju magiju, složili su se.

“Kako je rastao, podigao je sport do novih visina”, rekla je Mary.

Pele je na vrhu brazilske liste strijelaca svih vremena sa 77 golova u 92 utakmice.

Mary je Peleu i njegovoj brazilskoj selekciji iz 1960-ih pripisala zasluge za predstavljanje koncepta jogo bonito (prelijepa igra) svijetu.

“Brazilci su najbolji igrači, oni uvijek igraju jogo bonito“, kaže.

Pozvao igrače da osvoje šestu titulu

Bilo je dosta joga bonita na ekranima u ponedjeljak navečer dok je Brazil postizao četiri gola u svojoj prvoj nokaut utakmici na Svjetskom prvenstvu, a činilo se da će ih postići i mnogo više.

Prije nego što je ekipa izašla na teren stadiona 974, motivirajuću poruku poslala im je i sama legenda. U poruci objavljenoj na njegovom nalogu na Instagramu, Pele je poručio brazilskom timu da će utakmicu pratiti iz bolničkog kreveta.

“Gledat ću utakmicu odavde iz bolnice i navijat ću za svakoga od vas”, napisao je.

Osamdesetdvogodišnja ikona pozvala je Brazilce da poprave rekord, osvajanjem šestog trofeja u Kataru.

Ekipa Brazila je držala veliki transparent za Pelea, dok je slavila pobjedu s navijačima. Nakon toga, igrači su trijumf posvetili Peleu i rekli da bi htjeli podići trofej za njega.

“Potrebno mu je puno snage od nas i ova pobjeda je za njega, kako bi mogao izaći iz ove situacije i kako bismo mogli biti prvaci za njega”, rekao je Vinicius Junior, koji je postigao prvi gol za Brazil.

Na stadionu su navijači „Karioka“ u žutim majicama slavili pobjedu svoje momčadi. Ali samo spominjanje Peleovog imena izazvalo je različite emocije u njima.

‘Donio godine nade i radosti’

Renato Pelaquim iz Sao Paula borio se za riječi kako bi objasnio šta je Pele značio za nekoliko generacija Brazilaca.

“Stavio je Brazil na kartu svijeta svojim fudbalom i donio godine nade i radosti brazilskom narodu”, rekao je Pelaquim.

“Donijevši tri naslova svjetskog prvaka u Brazil, on (Pele) je dao nemjerljivu sreću ljudima koji su prolazili kroz godine teškoća i tuge.“

Sada je, rekao je Pelaquim, vrijeme da se sadašnja generacija brazilskih zvijezda zauzme za svog heroja.

“Naša zemlja ponovo prolazi kroz ekonomska i politička previranja. Stoga trebamo da ovaj tim učini isto i natjera ljude da zaborave svoju bol i ispuni Peleu njegovu posljednju želju”, rekao je.

Izvor: Al Jazeera