Mundijal u Kataru: Možete li nadmašiti našeg robota?

Kashef, Al Jazeerin robot vještačke inteligencije, nakon klimavog starta je pogodio ishode dosadašnjih mečeva osmine finala.

Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru donosi izvrstan fudbal, ali i šokove. Grupna faza pružila je beskrajne trilere, prožete dojmom nepredvidivosti.

Sa 14 postignutih golova u prve četiri nokaut utakmice, ovaj turnir je i u drugoj fazi nastavio ispunjavati visoka očekivanja.

No, iza zadivljujuće privlačnosti ovog nogometnog spektakla, u uredima Al Jazeere odvija se egzistencijalna bitka.

Pitanje je – ko može bolje predvidjeti ishod utakmice? Naš robot, vještačka inteligencija Kashef, ili ljudi?

Kashef, robot vještačke inteligencije (AI), analizira više od 200 pokazatelja, uključujući broj pobjeda, postignutih golova i FIFA-inu rang-listu, iz utakmica odigranih tokom prošlog stoljeća kako bi predvidio pobjednike mečeva u Kataru.

Nakon svakog dana, dok fudbaleri i navijači idu spavati, Kashef preuzima dnevne podatke i predviđa ishode za sljedeći dan, prognozirajući put do finala.

No, koliko je Kashef bio precizan?

Kashefov dosadašnji učinak

Grupna faza nije bila blagonaklona prema Kashefu, koji je načinio greške i nije uspio predvidjeti nijedno od velikih iznenađenja. Nakon 52 utakmice, Kashef je imao procenat uspješnih pogađanja od 67 posto.

Svakog dana Kashef obrađuje nove podatke, usavršava vještine predviđanja i ažuriranja o tome koja će ekipa najvjerovatnije proći u sljedeći krug.

Međutim, kako se emocionalni usponi i padovi koji dolaze u adrenalinom nabijenom okruženju Svjetskog prvenstva smiruju, a igrači se aklimatiziraju, Kashefov konzervativni pristup počinje davati rezultate, te se taj robot sada može pohvaliti nizom od četiri uspješne prognoze.

U ponedjeljak, Kashef je predvidio pobjedu Francuske nad Poljskom (3:1), baš kao što su to uradili i posjetitelji portala Al Jazeere.

Nakon pristojne igre Poljaka u ranoj fazi meča, Francuska je pokazala nadmoć, a Kylian Mbappe je “ukrao show” spektakularnim golovima.

U susretu Engleske i Senegala, u anketi Al Jazeere, afrički tim je imao prednost, no Kashef je predvidio ono što se i desilo – pobjedu Engleske (3:0).

Na trenutak se u prvom poluvremenu činilo da su Al Jazeerini čitatelji dobro shvatili dok je Senegal mučio Harryja Maguirea i Johna Stonesa. Međutim, nakon što je Jordan Henderson postigao gol u 38. minuti, bilo je jasno da je Engleska na putu za pobjedu.

Šest od šest

Nije to bila samo važna pobjeda za Engleze, koji se suočavaju sa Francuskom u četvrtfinalu, već i za Kashefa, koji je nastavio niz pobjeda, a on se nastavio i u susretima Japana i Hrvatske, te Brazila i Južne Koreje, gdje je također uspješno prognozirao ishod.

Predviđanje rezultata utakmica nije lak zadatak. Vanjski faktori poput morala ekipe ili stanja igrača čine veliku razliku u susretu.

Provjerite možete li nadmašiti Kashefa i na ovom linku pogoditi ishode današnjih utakmica.

Izvor: Al Jazeera