Rusi ipak ne izlaze iz UEFA-e

Ruski fudbalski savez želi oformiti radnu grupu sa UEFA-om za organizaciju povratka u međunarodna takmičenja.

Ruska Federacija je 28. februara, četiri dana nakon početka ofanzive Kremlja u Ukrajini, isključena iz svih takmičenja u organizaciji UEFA-e (EPA)

Ruski fudbalski savez (RFS) ipak nije ispunio prijetnje izlaskom iz Evropske fudbalske asocijacije (UEFA),  te je u petak objavio da želi oformiti radnu grupu sa UEFA-om za organizaciju povratka u međunarodna takmičenja, deset mjeseci nakon početka invazije u Ukrajini.

“Izvršni odbor Ruskog nogometnog saveza donio je odluku da predloži UEFA-i formiranje radne grupe”, rekao je predsjednik RFS-a Aleksandar Dijukov na konferenciji u Moskvi, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Prema njegovim riječima, ova grupa mora pronaći rješenja “kako bi se što prije riješilo pitanje povratka ruskih klubova i reprezentacija na službena međunarodna natjecanja”.

“Proučavamo mogućnost povratka u UEFA-ina natjecanja”, nastavio je, dodavši da će tri predstavnika iz UEFA-e, FIFA-e i MOO-a  biti pozvani da učestvuju u ovoj radnoj grupi.

“Za nas je važno sudjelovati u kvalifikacijskim utakmicama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine”, istaknuo je također Dijukov.

Prijetnja prelaskom u Aziju

Ova objava dolazi nakon što je RFS posljednjih sedmica pojačao signale o mogućem odlasku iz UEFA-e radi pridruživanja Azijskoj nogometnoj konfederaciji (AFC), što bi imalo značajne finansijske posljedice za ruske klubove.

Dijukov u petak još nije u potpunosti isključio tu mogućnost ako pregovori s UEFA-om propadnu.

“Možemo se preusmjeriti na Aziju, ali potrebna nam je odluka FIFA-e za sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu 2026. Brže ćemo pronaći dogovor preko ove radne grupe”, objasnio je.

Za njega, ova radna grupa s UEFA-om mora biti “znak da mostovi nisu prekinuti i da možemo pokušati pronaći rješenja za obnovu naših odnosa”.

“Naravno, politika ima utjecaja na fudbal. Ali vidjet ćemo koliko”, ustvrdio je Dijukov.

Ruska Federacija je 28. februara, četiri dana nakon početka ofanzive Kremlja u Ukrajini, isključena iz svih takmičenja u organizaciji UEFA-e.

Početkom maja UEFA je objavila da “nijedan ruski klub” neće sudjelovati u evropskim kupovima sezonu 2022/2023, koja je u toku.

Sredinom septembra, RFS je također potvrdio da ne može sudjelovati u kvalifikacijama za Euro 2024, koje počinju u martu.

Izvor: Agencije