Rekordno visok nagradni fond na Australian Openu

Pobjednici u muškoj i ženskoj konkurenciji na prvom Grand Slam turniru 2023. kući će odnijeti gotovo tri miliona australijskih dolara, odnosno 1,9 miliona eura.

Organizatori prvog od četiri Grand Slam turnira sezone osigurali su povećanje nagradnog fonda od 3,4 posto u odnosu na prošlo izdanje (Reuters)

Prvi Grand Slam turnir sezone Australian Open, koji počinje 16. januara, priredio je za tenisere rekordno visok nagradni fond u iznosu od 76,5 miliona australijskih dolara (48,5 miliona eura), javlja AFP.

Organizatori prvog od četiri Grand Slam turnira sezone, koji se održava u Melbourneu, osigurali su povećanje nagradnog fonda od 3,4 posto u usporedbi s ovogodišnjim izdanjem, uz velika povećanja u prvom krugu turnira.

Pobjednici u muškoj i ženskoj konkurenciji na prvom Grand Slam turniru 2023. kući će odnijeti gotovo tri miliona australijskih dolara, odnosno 1,9 miliona eura.

Podrška igračima da ulažu u karijere

Svako ko ispadne u prvom krugu dobit će 106.250 australijskih dolara (67.384 eura), što je povećanje od 3,2 posto, dok će igrači koji uđu u drugi krug dobiti 158.850 australijskih dolara (100.739 eura).

Direktor turnira Craig Tiley rekao je da će ukupni nagradni fond za australijsko ljeto tenisa, uključujući turnire za zagrijavanje kao što je United Cup, po prvi put premašiti 100 miliona australijskih dolara (63,4 miliona eura).

„Na Australian Openu povećali smo nagradni fond za svako kolo od kvalifikacija do finala, uz velika povećanja u prvom krugu“, rekao je Tiley. Povećanjem nagradnog fonda, dodao je, žele pomoći igračima da ulažu u vlastite karijere dok se pripremaju za uspjeh tokom godine, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije