Rumunski plivač David Popovici najbolji sportista Balkana

Bugarska novinska agencija BTA je za najboljeg balkanskog sportistu proglasila rumunskog plivača Davida Popovicija; Novak Đoković je drugi, a Luka Modrić treći.

David Popovici je ove godine u Budimpešti osvojio zlatne medalje na 100 i 200 metara slobodno na Svjetskom prvenstvu, a u istim disciplinama postao je i evropski prvak u Rimu (Reuters)

Rumunska plivačka zvijezda, 18-godišnji David Popovici najbolji je sportista Balkana, teniser Novak Đoković je drugi, a nogometaš Luka Modrić treći u izboru kojeg organizira bugarska novinska agencija BTA. Bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar zauzela je deveto mjesto.

Bio je to 49. po redu izbor za najboljeg sportistu na Balkanu u kojem sudjeluje deset novinskih agencija, piše Hina, koja je bila među njima.

David Popovici je ove godine u Budimpešti osvojio zlatne medalje na 100 i 200 metara slobodno na Svjetskom prvenstvu, a u istim disciplinama postao je i evropski prvak u Rimu. Ujedno je i novi svjetski rekorder na dionici od 100 metara slobodno.

Modrić predvodio Hrvatsku do bronze u Kataru

Popovici je skupio 64 boda, dok je tri manje imao srpski teniser Novak Đoković, ovogodišnji osvajač Wimbledona.

Treći je bio Luka Modrić (48 bodova) koji je vodio hrvatsku nogometnu reprezentaciju do trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu, kojem je domaćin bio Katar, a isto tako je s madridskim Realom osvojio novi naslov pobjednika Lige prvaka.

Srpska odbojkašica Tijana Bošković završila je na petom (31 bod), njen sunarodnjak, košarkaš Nikola Jokić na šestom (27), a Lana Pudar na devetom mjestu (20).

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada