Lewandowski: Messi će dobiti Zlatnu loptu

Robert Lewandowski siguran je da će kapiten svjetskih prvaka Argentinaca Lionel Messi po osmi put osvojiti Zlatnu loptu kao najbolji fudbaler godine na svijetu.

Leo je sada definitivno na prvom mjestu, smatra Lewandowski (EPA)

Poljski napadač Robert Lewandowski siguran je da će kapiten svjetskih prvaka Argentinaca Lionel Messi po osmi put osvojiti Zlatnu loptu kao najbolji fudbaler godine na svijetu, piše Mundo Deportivo, prenosi Hina.

“Možda postoji još neki igrač koji igra za isti klub, ali samo jedno Svjetsko prvenstvo odlučuje tko će ga osvojiti ove sezone. A Leo je sada definitivno na prvom mjestu jer je to postigao, što mu znači sve“, rekao je napadač Barcelone.

Pritom je aludirao na to da Kylian Mbappe igra i za francuski PSG, u koji je Messi prošle godine prešao iz Barcelone. Poljska zvijezda je 15. jula ove godine iz minhenskog Bayerna prešla u Barcelonu.

Lewandowski se oglasio nakon povratka sa Svjetskog prvenstva u Kataru, gdje je s reprezentacijom Poljske izgubili u osmini finala od kasnijeg viceprvaka Francuske.

Fokus na Evropsko prvenstvo

Lewandowski još ne može reći hoće li igrati za Poljsku na sljedećem Svjetskom prvenstvu u fudbalu koje će se održati za četiri godine.

Sada 34-godišnji Lewandowski potpuno otvorenom ostavlja mogućnost ponovnog sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu.

“Sve će ovisiti o tome hoće li se Poljska kvalificirati za Svjetsko prvenstvo 2026. Ne ovisi samo o meni”, rekao je višestruki najbolji strijelac njemačke Bundeslige.

“Sada sam fokusiran na sljedeće Evropsko prvenstvo”, rekao je. Prvenstvo Starog kontinenta održat će se u Njemačkoj 2024. godine.

Finale u Kataru jedno od najboljih ikada

Lewandowski se u razgovoru složio s ocjenom da je finale Argentine i Francuske jedno od najboljih finala na svjetskim prvenstvima.

Prema Lewandowskom, to je zbog prvenstva koje se održava usred klupske ligaške sezone.

“Da je prvenstvo bilo u junu nakon završetka sezone, igrači bi bili umorniji, pa ne bi mogli tako dobro odigrati nakon 70 minuta. To je bila ljepota finala koje je tijekom sezone. Ovdje postoji velika razlika.”

Izvor: Agencije