Više od 500.000 potpisa za inicijativu da ‘Francuzi prestanu plakati’

Otkad smo pobijedili, Francuzi ne prestaju plakati i žaliti se i ne prihvaćaju da je Argentina svjetski prvak, rekao je Valentin Gomez, pokretač peticije.

Argentinci su titulu prvaka svijeta osvojili pobjedom nad Francuskom boljim izvođenjem jedanaesteraca (Reuters)

Više od 500.000 ljudi potpisalo je internetsku peticiju pokrenutu u Argentini tražeći od “Francuske da prestane plakati” nakon poraza u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva koje je nedavno okončano u Kataru, prenosi agencija Hina.

Otkad smo pobijedili, Francuzi ne prestaju plakati i žaliti se i ne prihvaćaju da je Argentina svjetski prvak, rekao je Valentin Gomez, pokretač peticije “Francuska prestani plakati” koja je na stranici Change.org prikupila 570.768 potpisa.

Suđenje prošlosedmičnog finala od strane Poljaka Szymona Marciniaka izazvalo je kritike u Francuskoj, uključujući i njegovu odluku da dosudi jedanaesterac zbog prekršaja Ousmanea Dembéléa nad Angelom Di Marijom u prvom poluvremenu.

Žalbe zbog manjka poštovanja

Francuzi su žalili i zbog nedostatka poštovanja pojedinih argentinskih igrača u pobjedi, naročito golmana Emiliana Martineza.

Među njima i predsjednik Francuskog nogometnog saveza Noël Graet koji je pisao svom argentinskom kolegi Claudiu Tapiji da je užasnut “ekscesima” tokom slavlja ‘Albicelestea’.

Izvor: Agencije