FIFA uvrstila Livakovića među sedam kandidata za golmana godine

Među sedam nominiranih su i Brazilac Alisson, Marokanac Yassine Bounou, Belgijanac Thibaout Courtois, Francuz Mike Maignan, Argentinac Emiliano Martinez i Nijemac Manuel Neuer.

Dominik Livaković je bio kandidat i za Zlatnu rukavicu u Kataru, međutim nagrada za najboljeg golmana World Cupa je pripala Argentincu Martinezu (EPA)

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) objavila je listu sa sedam kandidata za nagradu za najboljeg golmana godine među kojima se nalazi i “jedinica” hrvatske reprezentacije Dominik Livaković.

FIFA će 27. februara iduće godine proglasiti najboljeg golmana godine, a među sedam kandidata je i hrvatski vratar Dominik Livaković koji je oduševio svojim odbranama na Svjetskom prvenstvu u Kataru, piše Hina.

Među sedam nominiranih su i Brazilac Alisson, Marokanac Yassine Bounou, Belgijanac Thibaout Courtois, Francuz Mike Maignan, Argentinac Emiliano Martinez i Nijemac Manuel Neuer.

‘Heroj penala’

“Dominik Livaković pružio je vjerovatno najbolju izvedbu bilo kojeg golmana na Svjetkom prvenstvu u Katru u četvrtfinalnoj pobjedi Hrvatske nad Brazilom. Njegovih 11 odbrana tokom utakmice bilo je najviše što je bilo koji golman sakupio u jednoj utakmici na prvenstvu, a bio je i heroj penala svoje nacije dok su u dramatičnom raspucavanju svladali peterostruke svjetske prvake,” objavila je FIFA.

“Osim svoje sposobnosti odbrana koje su definirale meč, Livaković je stekao široko priznanje zbog svoje hrabrosti, smirenosti i hladnog ponašanja,” dodaje se.

Također je bio ključan u sjajnoj godini za Dinamo, s kojom je osvojio naslov prvaka petu sezonu zaredom.

Livaković je bio kandidat i za “Zlatnu rukavicu” u Kataru, međutim nagrada za najboljeg golmana World Cupa je pripala Argentincu Martinezu.

Nagrade će se dodjeljivati ​​za postignuća od 8. avgusta 2021. do 18. decembra 2022. godine, a prošle godine nagradu je dobio golman Chelsea Edouard Mendy.

Izvor: Agencije