FIFA: Mundijal u Kataru prošao bez namještanja utakmica

Radna grupa FIFA-e za integritet je pažljivo analizirala 64 utamice odigrane na Mundijalu i pri tome nije identificiran niti jedan sumnjivi slučaj.

Argentina je osvojila titulu prvaka na SP u Kataru (Reuters)

Svjetska nogometna federacija (FIFA) je objavila kako na Svjetskom prvenstvu u Kataru nisu pronađene naznake “manipulacija” ili nepravilnosti na utakmicama, prenosi agencija Hina.

Radna grupa FIFA-e za integritet je pažljivo analizirala 64 utamice odigrane na Mundijalu i pri tome nije identificiran niti jedan sumnjivi slučaj, objavila je krovna nogometna organizacija.

Analizirana su legalna tržišta klađenja, provedene su brojne istrage u više jurisdikcija i pregledan je nadzor na mjestima takmičenja kako bi se spriječio bilo kakav pokušaj manipulacija utakmica.

Razvoj strategija

Iz FIFA-e navode kako će nastaviti raditi sa članovima Radne grupe za integritet u cilju zaštite budućih turnira, počevši od Svjetskog prvenstva nogometašica.

Također, će nastaviti razvijati svoje strategije s konfederacijama, savezima članicama i drugim učesnicima u borbi protiv manipulacije utakmicama.

Ovogodišnje Svjetsko nogometno prvenstvo održano je od 20. novembra do 18. decembra, a titulom planetarnog prvaka okitila se Argentina.

Izvor: Agencije