Svjetski prvaci stigli kući, više od milion navijača na ulicama

Argentinska vlada utorak je proglasila državnim praznikom, a nogometaši su doletjeli avionom na kojem su se isticale slike Lionela Messija i Angela Di Marije.

Od trenutka kada je Gonzalo Montiel postigao pogodak iz penala i time osigurao Argentini naslov svjetskog prvaka ne prestaju golema slavlja diljem Argentine [Luis Robayo/ AFP]

U noći s ponedjeljka na utorak u Buenos Aires su sletjeli novi svjetski prvaci, nogometaši Argentine, koji su svojoj domovini donijeli treći naslov prvaka u historiji.

Od trenutka kada je Gonzalo Montiel postigao pogodak iz penala i time osigurao Argentini naslov svjetskog prvaka ne prestaju golema slavlja diljem Argentine, a dakako da su najveća ona u glavnom gradu Buenos Airesu, piše Hina.

Tako je bilo i po dolasku nogometaša koji su se u otvorenom autobusu vozili od aerodroma do trening kampa i prostorija Argentinskog nogometnog saveza, gdje su trebali dobiti nekoliko sati odmora.

Više od milion ljudi okupilo se po ulicama Buenos Airesa, kao i duž cijele rute kojom su prolazili njihovi heroji, novi svjetski prvaci premda se sve odvijalo u noćnim satima između ponedjeljka i utorka.

Argentinska vlada utorak je proglasila državnim praznikom, a nogometaši su doletjeli avionom na kojem su se isticale slike dvojice nogometaša, Lionela Messija i Angela Di Marije, strijelaca tri pogotka tokom 120 minuta finala protiv Francuske.

Prvi naslov svjetskog prvaka Argentina je osvojila 1978. godine kada je i sama organizirala prvenstvo, a tadašnji junak je bio Mario Kempes. Drugo slavlje je ostvareno 1986. godine u Meksiku, a tada je apsolutni vođa Argentinaca bio Diego Armando Maradona. Potom su Argentinci čekali treći naslov sve do 2022. godine i prvenstva koje je organizirao Katar. Sada se slave Lionel Messi i društvo.

Izvor: Agencije