Maroko piše kraj katarske bajke: Ovo nije poraz, mi smo prvaci

Šta god da se sada desi u subotu, u susretu za treće mjesto protiv Hrvatske, neće nam oduzeti ono što smo postigli, stvorili historiju, rekao je marokanski navijač Omer.

Uprkos bolnom porazu od Francuske, koji je urušio euforiju marokanskih navijača, oni su ipak ponosni na podvig svog tima (Al Jazeera)

Lionel Messi i Kylian Mbappe mogu čekati – pretposljednjeg dana Svjetskog prvenstva u Kataru na scenu će ponovo reprezentativci Maroka, u posljednjoj sceni svoje bajke na Mundijalu, koja je polučila uspjeh bez presedana.

Maroko će na Međunarodnom stadionu Khalifa, s početkom u 16:00 sati, igrati susret za treće mjesto protiv Hrvatske, koja nije uspjela ponoviti ili nadmašiti uspjeh iz 2018. godine, kada je u finalu SP-u u Rusiji poražena od Francuske.

Maroko je dostigao neslućene visine, osvojio milione srca navijača i pratilaca na Instagramu, brže nego neka nova pop senzacija, u historijskom pohodu na polufinale.

Za ekipu koja nije navikla na tolike pobjede, naročito na završenicama SP-a, pobjede nad Belgijom, Kanadom, Španijom i Portugalom bile su historijske.

‘Stojimo iza reprezentacije’

Od kako je pobijedila Belgiju, selekcija Maroka nadala se mjestu u osmini finala.

Očekivanja su porasla kada su pobijedili Španiju, a nakon Portugala uslijedila je euforija i nada u plasman u finale.

No, u susretu s Francuskom na stadionu Al Bayt san se nije ostvario onako kako su željeli Marokanci.

Uprkos bolnom porazu, koji je urušio euforiju marokanskih navijača, oni su ipak ponosni na podvig svog tima.

“Šta god da se sada desi, neće nam oduzeti ono što smo postigli, stvorili historiju“, rekao je za Al Jazeeru Omer, navijač iz Casablance koji je došao u Dohu.

“Počelo je s Hrvatskom, završit će s Hrvatskom. Nadam se da ćemo ih ovaj put pobijediti, ali šta god da se desi, jako smo ponosni na svoju reprezentaciju. Stojimo iza njih i podržavamo ih“, dodao je.

Francuzi su bili prepreka koju Marokanci nisu uspjeli preskočiti (Reuters)

Nadmoć Francuza značila je da “Lavovi sa Atlasa“ neće moći više od trećeg mjesta na Mundijalu.

No, to treće mjesto bilo bi nešto što je na početku turnira izgledalo nezamislivo za 22-plasiranu ekipu sa rang-liste Svjetske nogometne asocijacije (FIFA).

“Jedino je važno pobjeđivati. Nismo uspjeli doći u finale, ali ne treba odustajati“, kaže Amine iz Maroka.

“Nastup Maroka svima je promijenio razmišljanje. Sada imamo pobjednički mentalitet i osvježenje je to vidjeti. Pobjeda u subotu bila bi važna ljudima kod kuće.“

‘Rezultat napora i vjere, a ne sreće’

Za Imane, Marokanku koja živi u Parizu, subotnji trijumf nosio bi mnoga značenja.

“Možda ne izgleda tako važno, ali osvajanje trećeg mjesta bilo bi nam veoma značajano. Pokazalo bi da niz Maroka na Mundijalu, koji je postao historijski, nije bio samo sreća, već rezultat napora igrača i vjere navijača“, rekla je.

Treće mjesto bilo bi nešto što je na početku turnira izgledalo nezamislivo za 22-plasiranu ekipu sa FIFA-ine rang-liste (Al Jazeera)

Fatima, navijačica Maroka, istakla je nakon poraza od Francske da “smo i dalje ponosni na reprezentaciju“.

“Marokanski nogomet se potpuno promijenio. Ovo ni u kojem slučaju nije poraz. Mi smo prvaci.“

Izvor: Al Jazeera