Tri nova sporta uvedena u program Olimpijskih igara među pet najopasnijih

Ukupno 27 posto boksera i vozača BMX-a povrijeđeno je na Igrama u Tokiju; na popisu najopasnijih iza njih su BMX slobodni stil (22 posto povreda), skateboarding (21 posto) i karate (19 posto).

Velika većina ili oko 58 posto povreda dogodilo se na takmičenjima, 34 posto na treninzima, a ostale tokom zagrijavanja ili nakon takmičenja (EPA)

Tri nova sporta uvedena u program Olimpijskih igara u Tokiju ušla su među pet najopasnijih olimpijskih sportova, odmah iza boksa i BMX utrka, otkriva naučna studija na koju se poziva AFP.

Po rezultatima istraživanja, objavljenim u časopisu British Journal of Sports Medicine, 27 posto boksača i vozača BMX-a povrijeđeno je na Igrama u Tokiju, održanim prošle godine. Na popisu najopasnijih odmah iza njih su sljedeća tri sporta: BMX slobodni stil (22 posto povreda), skateboarding (21 posto) i karate (19 posto).

Riječ je o novim olimpijskim sportovima, a nešto niže na listi povreda je još jedan novi sport – penjanje po stijenama, s 15 posto povreda.

U svim disciplinama, liječničke službe i timski liječnici prijavili su 1.035 povreda (od sveukupno 11.315 sportista) i 438 slučajeva bolesti, odnosno oko devet posto povrijeđenih i četiri posto bolesnih.

Slične stope povreda i na prethodnim izdanjima Igara

Navedena stopa povreda usporediva je s onom na prethodnim izdanjima Igara, piše časopis te iznosi podatke: osam posto u Riju 2016, 11 posto u Londonu 2012. i 10 posto u Pekingu 2008. godine

Ukupno gledajući, velika većina ili oko 58 posto povreda dogodilo se na takmičenjima, 34 posto na treninzima, a ostale tokom zagrijavanja ili nakon takmičenja.

Najmanje opasni sportovi za vrijeme održavanja Igara bili su skokovi u vodu, cestovni biciklizam, veslanje, plivanje u otvorenim vodama i streljaštvo, svaki s između jedan i dva posto povreda.

Izvor: Agencije